Policija iz prometa isključila kamion zbog više opasnih nedostataka; pozvali vozače na oprez Foto: VV arhiva / ilustracija

Policija iz prometa isključila kamion zbog više opasnih nedostataka; pozvali vozače na oprez

Varaždinske vijesti | 31.8.2022. u 18:09h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

U utorak, 30. kolovoza u 18.15 sati u Paki, na državnoj cesti D-3, policijski službenici Policijske uprave varaždinske u suradnji s Upravom za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju - Odjel Varaždin, zaustavili su teretno vozilo zadarskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 46-godišnjak iz Zagreba.

Tom su prilikom utvrđeni tehnički nedostaci na vozilu te je isto prepraćeno u stanicu za tehnički pregled u Novom Marofu.

- Prilikom izvanrednog tehničkog pregleda vozila utvrđeno je više većih i opasnih nedostataka, zbog čega je vozilo isključeno iz prometa, uz privremeno oduzimanje registarskih pločica - priopćili su iz PU varaždinske.

Protiv vozača će se podnijeti izvješće o počinjenom prekršaju zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu.

- Vozači teretnih vozila u prometu upravljaju vozilima najveće dopuštene mase, oni su profesionalci i od njih se očekuje najveća odgovornost u prometu. Svaka vaša aktivnost u kojoj fokus nije samo na vožnji povećava mogućnost prometne nesreće. Prosječno vrijeme potrebno za samo kratak pogled na mobitel je 1.3 s, za to vrijeme vaše vozilo prevali više desetaka metara, odnosno dvostruku dužinu vašeg teretnog vozila te može neprimjetno napustiti prometnu traku - ukazali su ovom prilikom iz PU varaždinske.

Naveli su i nekoliko stvari na koje osobito treba paziti:

UMOR – umoran vozač nije u potpunosti usredotočen na vožnju, a vrijeme reakcije i mogućnost procjene prometne situacije su bitno smanjeni. Kako bi vozili odgovorno i sigurno, zaustavite se na propisanim mjestima i odmorite se.

MOBITELI I TABLETI – vozači teretnih vozila provode puno vremena za upravljačem i često dolazi do potrebe razbijanja monotonije. Telefoniranje, pisanje poruka, korištenje društvenih mreža i gledanje filmova tijekom vožnje odvraća vozačevu pažnju s vožnje i može dovesti do prometne nesreće.

RAZMAK – kako bi sigurno mogli zaustaviti vozilo i na vrijeme reagirati na situacije u prometu u svakom trenutku je potrebno držati dovoljno dugačak razmak do vozila iza kojeg vozite. Ako vozite preblizu teretnog vozila ispred vas, to smanjuje vidno polje, osobito na zaustavnu traku gdje može biti parkirano vozilo u kvaru ili vozilo ophodnje autoceste.

RETROVIZORI – poznato je da teretna vozila imaju veliki "mrtvi kut" retrovizora kojima vozač prati promet koji se odvija iza njega. Učestalom provjerom prometa preko retrovizora smanjuje se mogućnost prometnih nesreća. Sve što odvlači vozačevu pozornost utječe na sigurnu vožnju. Vaša odgovornost i budnost povećava sigurnost svih sudionika u prometu, poručili su iz policije.