Pokušaj ubojstva u Kaznionici Lepoglava nije snimljen jer su kamere bile u kvaru? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Pokušaj ubojstva u Kaznionici Lepoglava nije snimljen jer su kamere bile u kvaru?

Ivica Kruhoberec | 20.1.2020. u 14:53h | Objavljeno u Crna kronika

Kada dođe do teškog pokušaja ubojstva u kaznionici, i to među zatvorenicima koji su pod posebnim nadzorom, očekivalo bi se lak i brz sudski epilog takvog, zamalo tragičnog slučaja. Barem što se tiče počinitelja, ako ne i motiva. No, suđenje Dariju Šišakoviću (30) za pokušaj ubojstva Roberta Matanića (43) u lepoglavskoj kaznionici 19. ožujka 2015. godine, niti je lako, niti ide očekivanom brzinom. Razloga je više, od kojih su neki potpuno neočekivani, kao što se moglo čuti tijekom prošlotjednog nastavka suđenja.

Nitko nije vidio prvi udarac

Nakon višemjesečne stanke, prošlog je tjedna na varaždinskom Županijskom sudu nastavljeno suđenje Šišakoviću, osuđenom 2012. zbog ubojstva Dijane Ćulibrk, Suđenje, koje je počelo pošle godine, bilo je tada prekinuto već drugog dana jer je sudsko vijeće zatražio vještačenje o njegovoj raspravnoj sposobnosti, budući da se žalio da zbog pada tijekom šetnje u kaznionici ne može pratiti suđenje za pokušaj ubojstva Matanića, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića, vlasnika i djelatnika tjednika Nacional.
Da neće biti lak i jednostavan ni nastavak postupka, vidjelo se ponovno prošli utorak. Već na početku Šišaković je, kao i lani, zatražio izuzeće predsjednice sudskog vijeća Božice Mišak, sudaca porotnika i svih varaždinskih sudaca i, kao i državnog odvjetnika i zamjenika, i to zbog pokušaja, kako je rekao, da ga se lažno optuži. Navodeći da praćenje suđenja lani nije omogućeno Zdenku Jarošu zatražio je ponovno i izuzeće javnosti, odnosno novinara, za koje je rekao da su desna ruka državnog odvjetništva, pozvani da lažno izvještavaju i tako pripomognu osuđujućoj presudi.
Nakon što su odbijeni zahtjevi za izuzećem, Šišaković je negodovao gotovo sat vremena. Uslijedilo je saslušavanje prvog svjedoka, Danijela Hranja, koji je kao čuvar nadzirao šetalište i vježbalište kaznionice u vrijeme napada.
- Vidio sam kako Šišakovića utegom udara u glavu Matanovića, koji je sjedio na klupi, a zatim je pao smrskane glave, rekao je Hranj, dodajući da je vikao da prestane udarati, što je i učinio.
Tijekom ispitivanja svjedoka, okrivljeni i njegova braniteljica, koja je za to privatno angažirana, dosta su pitanja postavili o tome gdje je u inkriminirano vrijeme bio zatvorenik Srđan Mlađan. Budući da je okrivljeni upadao u riječ predsjednici vijeća, dobio je opomenu.
Drugi svjedok, voditelj osiguranja u lepoglavskoj kaznionici Denis Vidman, rekao je da mu je prva pomisao bila da je napad na Matanića, koji je bio istreniran i vješt u borilačkim vještinama, dogovoren, i to zato kako bi izašao iz kruga zatvora.
- Pravosudno policajci su mi rekli da je Matanić vježbao na klupi, dok je Šišaković hodao u krug. Prvi udarac nitko nije vidio, za razliku od drugog i trećeg. Obojica su bila u Odjelu pojačanog nadzora, što ne bi bili da su bili u svađi, rekao je svjedok, napominjući da je Šišaković bio na spomenutom odjelu jer je dvojici zatvorenika uništio televizore.
Budući da je tijekom suđenja često uzdisao i više puta zatražio izuzeće predsjednice vijeća, tvrdeći da manipulira izjavama svjedoka, suđenje, koje je započelo u 9 sati, otegnulo se do iza 15 sati pa je prekinuto.

Nakon opomena - udaljen

Suđenje Šišakoviću za pokušaj ubojstva Matanića, koji ima trajne ozljede mozga zbog čega je njegov odvjetnik najavio tužbu protiv države, nastavljeno je u četvrtak. Na početku je okrivljeni ponovno zatražio izuzeće sudaca, kao i državnih odvjetnika, ali je upozoren kako se radi o istom ročištu na kojem mu je takav zahtjev prije dva dana odbijen. Ipak, upitan ima li kakve nove razloge za izuzeće, naveo je pristranost suda zbog pogrešno upisanog broja odjeljaka u zapisniku s prošlogodišnjeg ročišta.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u