Pogoršanje stanja sigurnosti u prometu u županiji, čak 65 posto više nesreća nego u 2020.

VV | 2.7.2021. u 11:37h | Objavljeno u Crna kronika

U prvih pet mjeseci 2021. godine na području Policijske uprave varaždinske evidentirano je povećanje ukupnog broja prometnih nesreća, te broja poginulih osoba i lako ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama u odnosu na isto razdoblje 2019. i 2020. godine. Broj teško ozlijeđenih osoba na razini je 2019. godine, te manji u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Iz grafikona je vidljivo da je tijekom prvih pet mjeseci 2021. godine došlo do povećanja ukupnog broja prometnih nesreća za 19% u odnosu na 2019. godinu i 65% u odnosu na 2020. godinu.

Također, broj smrtno stradalih osoba veći je za 100% u odnosu na 2019. godinu i za 4 osobe u odnosu na 2020. godinu, dok je broj teško ozlijeđenih osoba na razini 2019. godine i za 35 % manji u odnosu na 2020. godinu. Broj lako ozlijeđenih osoba veći je za 6% u odnosu na 2019. godinu i 71% u odnosu na 2020. godinu.

Negativan trend smrtnog stradavanja, nastavljen je i u mjesecu lipnju 2021. godine kada su u prometnim nesrećama smrtno stradale dvije osobe. Iz navedenog proizlazi da je tijekom 2021. godine (do 30.6.2021.) u prometnim nesrećama smrtno stradalo 6 osoba, dok su u istom razdoblju 2020. godine u prometnim nesrećama poginule dvije osobe.

Analitičkim praćenjem podataka utvrđeno je kako su u prometnim nesrećama s poginulim osobama u 2021. godini smrtno stradala 4 vozača motornih vozila (2 vozača osobnog automobila, 1 vozač motocikla i 1 vozač traktora), 1 vozač bicikla i 1 pješak.

Najveći broj navedenih prometnih nesreća dogodio se zbog ljudske pogreške, a glavni uzroci nesreća su nepropisna i neprimjerena brzina, vožnja pod utjecajem alkohola, nepropisno kretanje vozila kolnikom, nepropisno pretjecanje te nepropisno skretanje.

Kao kritične prometnice iskazuju se državne ceste D2 i D35, a najveći broj prometnih nesrećama dogodio se u četvrtak i subotu.

U cilju suzbijanja i zaustavljanja nepovoljnog trenda događanja teških prometnih nesreća koje za posljedicu imaju smrtno stradavanje osoba,Policijska uprava varaždinska planira u narednom razdoblju sljedeće:

  • provođenje dodatnih preventivno-represivnih aktivnosti usmjerenih na suzbijanje prekršaja koji u značajnijoj mjeri ugrožavaju sigurnost cestovnog prometa,

  • kontinuirano provođenje represivnih aktivnosti po nadzoru prekršaja vezanih uz brzinu i alkohol na dionicama cesta koje se statistički iskazuju kao potencijalno opasne za događanje teških prometnih nesreća,

  • provođenje aktivnosti prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima,

  • posebna pozornost i postupanje usmjeriti će se na sigurnost najrizičnijih i najranjivijih sudionika u cestovnom prometu (pješaci, mladi vozači, mopedisti, motociklisti, biciklisti, djeca, starije osobe)

Za provedbu navedenih aktivnosti policijski službenici će koristiti svu raspoloživu tehniku za nadzor prometa (uređaje za mjerenje brzine, alkotestiranje, video kamere, ANPR uređaj).

Svjesni činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se utječe na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti samo poduzimanjem mjera policije, ovom prilikom pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci