Poduzeće iz Lepoglave prijavilo slučaj prijevare; na krivi račun uplatili više od pola milijuna kuna

MGA/VV | 4.9.2020. u 11:24h | Objavljeno u Crna kronika

Tijekom protekla dvadeset četiri sata na području Policijske uprave varaždinske zabilježena su dva slučaja prijevare koju su prijavili gospodarski subjekti; obrtnik iz Varaždina i tvrtka iz Lepoglave.

Policijski službenici zaprimili su prijavu 61-godišnjeg vlasnika obrta iz Varaždina da je tijekom veljače ove godine prevaren od strane poduzeća iz Zagreba. On je tada temeljem telefonskog dogovora s odgovornom osobom poduzeća, uz svoj teret, prevezao i 14 paleta robe iz Nizozemske u Zagreb. Za ugovoreni su posao dogovorili iznos od 7.900 kuna, koji do dana prijave nije plaćen, a u navedenom se poduzeću nitko ne javlja na pozive. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad na utvrđivanju svih okolnosti i pronalasku počinitelja ovog kaznenog djela.

Drugu prijavu policija je zaprimila od odgovorne osobe poduzeća sa sjedištem u Lepoglavi da je poduzeće oštećeno kaznenim djelom Računalna prijevara. Prema prijavi, njegovo poduzeće unatrag godinu dana uspješno surađuje s poduzećem iz Buenos Airesa. Sredinom kolovoza zaprimili su e-mail spomenutog poduzeća kojom traže isplatu troškova za mjesec srpanj. Nakon toga je s gotovo iste e-mail adrese stigla poruka da imaju problema s bankovnim računom te traže da se faktura izvrši na drugi bankovni račun. Kako zbog slične e-mail adrese nisu ništa posumnjali, djelatnici poduzeća iz Lepoglave uplatili su iznos od oko 574.000 kuna na drugi račun. Naknadno je daljnjom komunikacijom utvrđeno da su dovedeni u zabludu i da je uplata izvršena na krivi račun. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

Označeno u