Optužnica protiv državljanina NR Kine, 440 tisuća eura od firme potrošio na sebe, utajio porez... Foto: arhiva vv/ilustracija

Optužnica protiv državljanina NR Kine, 440 tisuća eura od firme potrošio na sebe, utajio porez...

ŽDO Varaždin/vv | 30.5.2023. u 18:44h | Objavljeno u Crna kronika

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 22. svibnja, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu državljanina NR Kine (1990.) s prebivalištem u Mađarskoj zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u vezi st. 1. Kaznenog zakona, utaje poreza ili carine iz čl. 256. st. 3. u vezi st. 1. KZ-a, krivotvorenja isprave iz čl. 279. st. 1. KZ-a i povrede obveza vođenja poslovnih knjiga iz čl. 248. KZ-a.

Okrivljenog 33-godišnjaka tereti se da tijekom 2017. i 2018. godine u Varaždinu, kao voditelj poslovanja trgovačkog društva iz Varaždina, gotov novac dobiven prodajom robe u maloprodaji nije polagao na račun društva, već ga je uzimao i trošio za svoje potrebe te na taj način stekao protupravnu imovinsku korist od gotovo 440.000,00 eura.

Okrivljenom 33-godišnjaku stavlja se na teret da je postupio u cilju izbjegavanja plaćanja poreza, odnosno u poslovnim knjigama društva neosnovano prikazivao umanjenu osnovicu za obračun poreza na dodanu vrijednost te nije prijavio ostvarenu dobit društva, čime je izbjegao plaćanje PDV-a i poreza na dobit većem od 330.000,00 eura.

Optužnicom se okrivljenog tereti i da je izradio više od 750 računa kojima je lažno prikazao da je društvo kupovalo robu u Mađarskoj te da je vodio poslovne knjige društva tako da je otežana preglednost poslovanja i imovnog stanja.

Okrivljenik se nalazi u istražnom zatvoru, a državno odvjetništvo je u optužnici podnijelo prijedlog da se istražni zatvor produlji zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.