Duško Paripović s odvjetnicima Foto: Krešo Đurić

Paripoviću godina dana zatvora zamijenjena radom za opće dobro

M.P./Varaždinske vijesti | 2.3.2016. u 13:23h | Objavljeno u Crna kronika

Duško Paripović danas je nepravomoćnom sudskom presudom proglašen krivim za počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od godine dana. Zatvorska kazna zamijenjena mu je radom za opće dobro.

Usto, izrečena mu je sigurnosna mjera zabrane obavljanja određene dužnosti ili djelatnosti - direktora trgovačkog društva u trajanju od tri godine.

Olakotnim okolnostima sudsko vijeće ocijenilo je njegovo priznanje te namirenje štete Meteor grupi, ali i činjenicu da je 20 godnia bio uspješan poduzetnik čija je tvrtka poslovala sukladno zakonu.

Bivši direktor Meteor grupe koja je danas u stečaju na ročištu u petak je, podsjetimo, priznao krivnju za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju u produljenom trajanju, zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju te pogodovanju vjerovnicima.

Točnije, priznao je krivnju za pet od ukupno šest točaka optužnice, odnosno za sklapanje sedam ugovora o kupoprodaji nekretnina s novomarofskom tvrtkom Bagerkop Roberto, pri čemu je Meteor grupa oštećena za 8,4 milijuna kuna, a priznao je i da je kao direktor Meteor grupe za sebe zadržao dio iznosa namijenjenog za prijevoz i službena putovanja.

Također, priznao je krivnju za sklapanje spornog ugovora sa Zagorje-Tehnobetonom, Coning Ecogradnjom i Coning Inženjeringom u rujnu 2008., pri čemu je Meteor grupa oštećena za 4,2 milijuna kuna. Tim se ugovorom Meteor grupa obvezala izvesti 80 posto radova, a ostale tri tvrtke preostale radove na izgradnji stambenog niza Rajčul u Hrašćici. No radove vrijedne 21,5 milijuna kuna izvela je samo Meteor grupa, što je Paripović znao.

Usto, priznao je da si je na štetu državnog proračuna pribavio 3,4 milijuna kuna nepripadne koristi, ali i da je tijekom blokade računa Meteor grupe od zaposlenika naložio da mu gotovinu ostvarenu redovnim poslovanjem predaju na ruke umjesto na žiro-račun pa mu je iz blagajne tako predano 1,2 milijuna kuna.

Međutim, nije priznao krivnju za prijevaru u gospodarskom poslovanju u produljenom trajanju, odnosno za sklapanje spornih ugovora s predstavnicima GK Grupe, DOKA Hrvatske i Aluk tima. Stoga je postupak u odnosu na to djelo razdvojen te će se nastaviti zasebno.

Sukladno presudi, Paripović treba nadoknaditi 118.000 kuna sudskih troškova. Stranke se na nepravomoćnu presudu imaju pravo žaliti Vrhovnom sudu RH.