OPREZ Zaredali naleti vozila na divlje i domaće životinje Foto: ilustracija

OPREZ Zaredali naleti vozila na divlje i domaće životinje

I.D./Varaždinske vijesti | 26.9.2018. u 10:10h | Objavljeno u Crna kronika

Praćenjem događanja prometnih nesreća na području Policijske uprave varaždinske, u prethodnom razdoblju zabilježena je tendencija porasta broja naleta cestovnih motornih vozila na domaće i divlje životinje.

Naime, prema izvješću Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Varaždin, samo u protekla 24 sata zabilježeni su naleti vozila na srne u Novom Marofu, Svetom Iliji i Varaždinskim Toplicama, kao i nalet vozila na psa u Lepoglavi, s nastalom materijalnom štetom.

- U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivamo vozače na maksimalni oprez na prometnicama Varaždinske županije, kao i da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti te poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti. Također pozivamo vlasnike domaćih životinja na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprječavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora - poručuju iz varaždinske policije.

Ujedno napominju da su vlasnici domaćih životinja (pasa, mačaka i dr.) dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere kako bi spriječili da se domaće životinje bez nadzora zadržavaju na cestama.

- U slučaju naleta vozila na domaće životinje, u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja, te sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vlasnika životinja je propisana kazna 300 kuna - podsjećaju iz policije.