Opojna sredstva i vožnja - podložniji greškama, pogrešnim procjenama i usporenim reakcijama Foto: PU varaždinska

Opojna sredstva i vožnja - podložniji greškama, pogrešnim procjenama i usporenim reakcijama

Varaždinske vijesti | 30.6.2024. u 09:00h | Objavljeno u Crna kronika

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama obilježava se 26. lipnja, a njime se nastoji upozoriti javnost na štetnost zlouporabe droga i njezinu povezanost s kriminalitetom.

- Policijski službenici kroz svoj svakodnevni rad poduzimaju aktivnosti kojima je cilj suzbijanje kriminaliteta zlouporabe droga te otkrivanje počinitelja takvih djela, a pored represivnih aktivnosti, provodi se i niz preventivnih aktivnosti - ističu iz Policijske uprave varaždinske.

Stoga se tijekom cijele školske godine u osnovnim i srednjim školama na području Varaždinske županije provode preventivni projekti koji imaju za cilj mijenjanje stavova i senzibiliziranje djece i mladih o štetnim životnim navikama o raznim vrstama ovisnosti.

- Pogreške vozača neizbježan su dio prometnog procesa. Na ponašanje tijekom upravljanja vozilom utječe niz različitih čimbenika kao što su osobne i psihofizičke sposobnosti poznavanje prometnih propisa, stanje vozila i prometnica i drugo. Na sposobnost upravljanja vozilom svakako znatno utječe konzumacija sredstava koja mogu izazvati ovisnost - napominju iz varaždinske policije.

A koliko opojna sredstva utječu na sigurnost upravljanja motornim vozilom, policijski službenik za prevenciju Policijske uprave varaždinske Davor Bezak prezentirao je kandidatima za vozače motornih vozila u jednoj varaždinskoj autoškoli u srijedu, 26. lipnja.

pu_varazdinska_edukacija_vozaci_26062024_1.jpg

Tom je prilikom budućim vozačima motornih vozila napomenuto da su vozači pod utjecajem sredstava alkohola ili ovisnosti podložniji greškama, pogrešnim procjenama, smanjenoj koncentraciji i usporenim reakcijama i čestom precjenjivanju svojih vozačkih sposobnosti.

- Upravo precjenjivanje vozačkih sposobnosti prilikom upravljanja vozilom može biti jedan je od uzroka prometnih nesreća, posebno onih s težim posljedicama - poručili su iz PU varaždinske.

pu_varazdinska_edukacija_vozaci_26062024_2.jpg