Online prevare: Pokušao kupiti alat od 2 tisuće, na kraju ostao bez 30 tisuća kuna

VV | 4.4.2022. u 18:35h | Objavljeno u Crna kronika

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 59-godišnjaka da je prevaren pri prodaji preko interneta. On je prema prijavi, na jednoj društvenoj mreži pronašao oglas o prodaji seta alata za iznos od oko 2 000 kuna te stupio u kontakt s prodavateljem. Na njegov mu je zahtjev poslao broj kartice tekućeg računa, nakon čega mu je s računa skinut iznos od tridesetak tisuća kuna. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja i pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Policijski službenici Policijske postaje Ivanec zaprimili su prijavu 52-godišnjaka da je prevaren. On je prema prijavi, na jednoj društvenoj mreži stupio u kontakt s oglašivačem u namjeri kupnje električnog tricikla za iznos od oko 280 eura. Na zahtjev navedenog poslao mu je brojeve kartica tekućeg računa, a potom i sigurnosnu jednokratnu lozinku, nakon čega mu je s tekućeg računa otuđen iznos od 5 400 kuna. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad na otkrivanju počinitelja navedenog kaznenog djela.

Ovom prilikom ponovno apeliramo na građane da budu oprezni prilikom plaćanja i kupovine na Internetu, da zaštite svoje podatke i podatke svojih kartica. Prijevarne taktike kibernetičkih kriminalaca sve su inovativnije. Online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele - vaš novac i/ili bankovne podatke.
Pazite na svoje podatke! Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj sa poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN.