Online prevaranti sve inovativniji - zaredali novi slučajevi, policija poziva na oprez Foto: Pixabay / ilustracija

Online prevaranti sve inovativniji - zaredali novi slučajevi, policija poziva na oprez

Varaždinske vijesti | 4.2.2022. u 10:19h | Objavljeno u Crna kronika

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su kaznenu prijavu od muškarca starosti 47 godina.

- Naime, muškarac je prijavio kako je od rujna do studenoga 2021. godine putem društvene mreže komunicirao s nepoznatom osobom, koji mu je prezentirao da mu je potrebna osoba za upravljanje njegovim bankovnim računom obzirom da on ima slabu Internet vezu. Kako je nakon nekog vremena račun zablokirao, nepoznata osoba je od njega tražila da mu posudi novčani iznos od šezdeset tisuća američkih dolara za otključavanje računa, a koji iznos će mu vratiti sa kamatama. Muškarac je nakon toga, putem jedne Internet tehnologije za digitalni novac i plaćanja kupio kriptovalutu u iznosu od četiristo tisuća kuna, koje je uplatio na novčanik nepoznate osobe, nakon čega ga je isti tražio još novaca. Visina materijalne štete procjenjuje se na oko četiristo tisuća kuna - priopćili su iz policije.

Policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju počinitelja ovog kaznenog djela, a izvijestili su o još jednom slučaju prijevare.

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 39-godišnjaka da je prevaren pri prodaji preko internetskog oglasnika.

- On je prema prijavi, 30. siječnja 2022. godine, na internetskom oglasniku objavio oglas o prodaji drvene stolice. Istog dana na oglas mu se javila nepoznata osoba zainteresirana za kupnju stolice. Nepoznata osoba mu je temeljem dogovora, poslala poveznicu na lažno kreiranu stranicu s logom jednog dostavnog poduzeća, dovodeći ga u zabludu da je potrebno upisati podatke radi primanja uplate. Oštećeni je između ostalog, zajedno s brojem računa upisao i CVC/CVV broj kartice, što je nepoznati počinitelj iskoristio te izvršio nedozvoljenu transakciju u iznosu od oko 3.000 kuna s računa oštećenog na nepoznati račun - naveli su iz policije.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

- Ponovno ovom prilikom ponovno apeliramo na građane da budu oprezni prilikom plaćanja na Internetu, da zaštite svoje podatke i podatke svojih kartica. Prijevarne taktike kibernetičkih kriminalaca sve su inovativnije. Online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele - vaš novac i/ili bankovne podatke. Pazite na svoje podatke! Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj sa poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN - napominju iz PU varaždinske.

Označeno u