Obustavljen kazneni postupak protiv HNS-ova načelnika zbog sumnje da je oštetio općinski proračun Foto: VV arhiva

Obustavljen kazneni postupak protiv HNS-ova načelnika zbog sumnje da je oštetio općinski proračun

M.P./Varaždinske vijesti | 16.11.2016. u 12:45h | Objavljeno u Crna kronika

Nešto više od dvije godine otkako je protiv njega podnijeta kaznena prijava zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda krajem listopada je obustavilo kazneni postupak protiv HNS-ovog Mirka Bistrovića.

Načelnik Općine Bednja se, posjetimo, USKOK-ovom optužnicom teretio jer su iz općinskog proračuna navodno bili plaćeni troškovi odvjetnika Marka Božića u predmetima iz 2009. godine koji su se vodili na Općinskom sudu u Varaždinu. Općina je pritom, sumnjalo se, oštećena za više od 10.000 kuna.

Inače, optužno je vijeće USKOK-u već jednom vratilo optužnicu na doradu radi boljeg razjašnjenja stvari s napomenom da činjenični opis ne proizlazi iz provedenih dokaza, odnosno da se u činjeničnom opisu navode i postupci koji su vođeni po službnoj dužnosti kao i postupci vođeni po privatnim tužbama no bez navođenja tko ih je inicirao. Usto, optužnica je USKOK-u vraćena i kako bi se utvrdilo je li za Općinu nastupila šteta plaćanjem računa odvjetničkih usluga u vezi postupaka vezanih uz činjenični opis. Stoga je provedeno financijsko-knjigovodstveno vještačenje pri čemu je vještakinja utvrdila da nije nastala šteta za Općinu.

- Ukoliko se utvrdi da Općina iz svojih sredstava nije smjela podmiriti troškove odvjetničkog zastupanja u predmetima Općinskog suda, u tom slučaju šteta za Općinu iznosu 20.725 kuna. No, u dva predmeta iz 2012. godine Općina nije terećena za troškove postupka od 31.547 kune. Te je troškove odvjetnik Marko Božić u svojim poslovnim knjigama zatvorio preknjiženjima uplata koje su po okončanju postupaka izvršene na njegov račun od Ivana Hrupačkog ili državnog proračuna, a vezane su uz razne sudske predmete Bistrovića i Hrupačkog. Osim toga, po presudi Općinskog suda, Općina je naplatila troškove postupka od 66.520 kuna putem uplate Hrupačkog, dok je u dva postupka vezana uz tu presudu platila trošak odvjetniku od svega 4.421 kunu. Iz navedenog proizlazi da, gledano na ove okolnosti kao cjelinu, nije nastala šteta za Općinu - zaključila je vještakinja.

Optužno je vijeće naposljetku na sjednici održanoj 27. listopada, odlučujući o osnovanosti optužnice, obustavilo kazneni postupak. Bistrović je zadovoljan ovim rješenjem, no razočaran je što se njegovo ime neosnovano povlačilo po medijima.

- Imao sam puno povjerenje u pravosuđe i moram reći da je to već 27 ili 28 rješenje donijeto u moju korist. Ono me jako raduje, ali je u cijeloj ovoj priči najviše stradala moja obitelj budući da se o meni pisalo na svim portalima, i lokalnim i nacionalnim. Nitko očito ne priznaje da sam ja predložio da besplatno radimo u Općini, a odbio sam i povećanje svoje naknade - zaključio je Bistrović.