Bankaricama se ponovno sudi: doznale da će dobiti otkaz pa su pokrale klijente banke?

| 29.1.2024. u 18:00h | Objavljeno u Crna kronika

U listopadu 2012. godine dvije bankarice Slađana Magić (54) i Branka Hosni (55) su doznale da će se zatvoriti poslovnica Veneto banke u Varaždinu te da će dobiti otkaze pa su udružile snage i okoristiti se prisvajanjem tuđe oročene štednje prije nego što dođe do zatvaranja poslovnice, barem je tako tvrdilo varaždinsko državno odvjetništvo koje ih je optužilo za kaznena djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te krivotvorenje službenih isprava.

Poslovnica se trebala zatvoriti do 31. listopada 2012. godine, a Magić i Hosni su doznale vijest o zatvaranju 25. listopada te je državno odvjetništvo uvjereno da su se već isti dan bacile na posao i u dva navrata uspješno razročile štednju dvojice klijenata B. K. i J. T. Klijentu B. K. su s računa štednje uzeli iznos od 47 086,56 američkih dolara dok su J. T. uzele iznos od 16 336,11 eura. Novac su tada putem nekoliko transakcija prebacile na depozitne račune, a račune su tada zatvorili i isplatile ga sebi te su uništile sve primjerke ugovora o otvaranju računa na koje su položile novac. Zbog manjkave dokumentacije i papirnatog traga, Veneto banka tj. PBZ banka koja je preuzela Veneto banku, morala je obeštetiti klijente čije su štednje ukradene. U slučaju koji je imao svoj privremeni kraj 2021. godine, Županijski sud u Varaždinu je smatrao da su obje krive za zločin kojim se stavlja na teret te su dobile zatvorsku kaznu od 14 mjeseci i uvjetnu kaznu zatvora od 14 mjeseci u slučaju da u roku od dvije godine nakon izdržavanja zatvorske kazne ponovno počine novo kazneno djelo.

Državno odvjetništvo nije bilo zadovoljno sa presudom 2021. pa su uložili žalbu, smatrali su kazne preblagima i da je sud trebao donijeti zatvorske kazne bez uvjetnih odredbi. Na prvom ročištu novog sudskog procesa imali smo priliku samo čuti psihijatrijskog vještaka Nenada Horvata koji je utvrdio da je Slađana Magić psihički sposobna da bude na raspravama pred sudom. Magić je do nedavno bila hospitalizirana na Općoj bolnici Varaždin.

Više u novom broju Varaždinskih vijesti...