Nova prevara s kriptovalutama, 79-godišnjaku nepoznati "brokeri" garantirali zaradu

VV | 11.2.2022. u 10:27h | Objavljeno u Crna kronika

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 79-godišnjaka iz Varaždina da je prevaren prilikom ponude investiranja u kriptovalute na jednoj društvenoj mreži.

On je prema prijavi, prije nekoliko tjedana na jednoj društvenoj mreži pronašao članak o investiranju u kriptovalute sa dobrom krajnjom zaradom, te se povezao na taj članak i Internet stranicu, nakon čega su mu ubrzo od strane više nepoznatih osoba počele stizati poruke i pozivi na mobitel sa stranih brojeva, kojom prilikom su mu se osobe predstavljale kao brokeri garantirajući mu dobru zaradu.

U komunikaciji i povjerenju sa nepoznatim osobama, oštećeni muškarac je istima dao broj kartice tekućeg računa sa tri sigurnosna broja i svoje osobne podatke sa osobne iskaznice. Iz navedenog razloga oštećeni muškarac je 27. siječnja na svoj tekući devizni račun dodatno uplatio 250 eura, nakon čega mu je nepoznati počinitelj sa računa prebacio novac na račun u Istanbulu i oštetio ga za navedeni iznos.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.  
    
- Ovom prilikom ponovno apeliramo na građane da budu oprezni prilikom plaćanja na Internetu, naivnih poziva za lakom zaradom i slično! Na Internetu ili društvenim mrežama nemojte davati svoje podatke i podatke svojih kartica tekućih računa. Zaštitite svoje podatke i podatke svojih kartica. Prijevarne taktike kibernetičkih kriminalaca sve su inovativnije. Online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele - vaš novac i/ili bankovne podatke. Pazite na svoje podatke! Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj sa poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN - javljaju iz PU varaždinske.