Na nepravomoćnu presudu stranke imaju pravo žalbe Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

NEPRAVOMOĆNO Ocu sedam godina za ubojstvo sina

| 10.12.2018. u 18:33h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog ubojstva 44-godišnjeg sina Damira, 72-godišnji Stanko Flis u petak je nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Varaždinu osuđen na sedam godina zatvora. Sedamdesetdvogodišnjak je, naime, 21. lipnja ove godine oko 21 sat u podrumu kuće u Druškovcu, nakon preprike, sina mesarskim nožem ubo u trbuh i nanio mu teške ozljede slezene, gušterače i stjenke debelog crijeva, uslijed čega je on preminuo nakon tri dana u varaždinskoj bolnici.

Obrazlažući presudu sudskog vijeća, sudac Igor Pavlic napomenuo je kako iz iskaza njegove obrane, ali i svjedoka, nesporno proizlazi da su se otac i sin sukobili. Odnosno, naguravali su se te naposljetku završili u podrumskoj kuhinji. Otac je ondje vidio nož, uzeo ga, i sina ubo u trbuh.

- Svjedoci su kazali što i vi. Da vas je sin udario šakom u glavu, a te je ozljede potvrdila i vještakinja. No, odrasla ste osoba, znate da se u predjelu trbuha nalaze vitalni organi i znali ste da ih možete ozlijediti. To govori o izravnoj namjeri. Druga je stvar vaša ubrojivost. Vještak je utvrdio da ste bili bitno smanjene ubrojivosti, čak do granice jake razdražljivosti, ali to ipak nije usmrćenje, blaže kazneno djelo od ubojstva. Napad sina na vas doveo je do vaše jake razdražljivosti, no vještakinja je pojasnila kako je ta razdražljivost i vaša reakcija, koja je uslijedila, bila uvjetovana vašim ranijim simptomima, poput ranijih sukoba sa sinom, alkoholizma, starosti...- pojasnio je sudac Pavlic.

Osvrnuo se i na činjenicu što se 72-godišnjak pokajao za ubojstvo sina.

- Svjesni ste što ste učinili i ne možete to prežaliti. Od sinove smrti, dva puta ste pokušali počiniti samoubojstvo i kajete se zbog učinjenog. Svađa je bila benigna, tko je pijaniji...Bolesni ste i stari, postoji i doprinos sina, svađali ste se i ranije, ali nikad vas dotad nije ozlijedio. To bi kod svakoga izazvalo bijes i reagirali ste kako ste reagirali. Bilo je niz olakotnih okolnosti, ali su posljedice strašne. Ostali ste bez sina, a njegova djeca bez oca. Svjesni ste svega i kajete se, no vrijeme ne možete vratiti - ukazao je predsjednik sudskog vijeća te napomenuo kako izrečena kazna zatvora od sedam godina mora biti pouka drugima da se na taj način ne rješavaju problemi.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti