Nepravomoćno: Miljenko Ptiček osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora Foto: VV arhiva

Nepravomoćno: Miljenko Ptiček osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora

Martina Pižeta | 16.12.2016. u 11:47h | Objavljeno u Crna kronika

Miljenko Ptiček, bivši direktor Parkova i Aquacitya, nepravomoćnom je presudom danas osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora. Odlučilo je tako sudsko vijeće Županijskog suda u Varaždinu.

Ptiček je proglašen krivim za pet od ukupno 11 točaka izmijenjene optužnice varaždinskog Županijskog državnog odvjetništva, dok je za preostale točke oslobođen. Točnije, Ptiček je proglašen krivim jer je pokojnom vlasniku tvrtke Ekofrut u više navrata tijekom 2005. rekao da u ime tog društva ispostavlja račune Parkovima za poslove koji nisu obavljeni. Kocijan je 90 posto od iznosa svakog računa predavao Ptičeku pri čemu su Parkovi oštećeni za 93.634 kune. Usto, Ptiček je proglašen krivim jer je 2010. od rukovoditeljice RJ "Zelene površine", s ciljem da prikrije da su Parkovi radili kod njega i kod drugih fizičkih osoba što im nije bilo naplaćeno, tražio da sačini neistinite radne naloge te neistinite fakture, a proglašen je i krivim jer je 2010. od referentice tražio da sačini neistinite dnevnike rada kako bi prikrio da su pojedini radnici tijekom radnog vremena kod njega brali grožđe. Usto, proglašen je krivim za točku optužnice koja je obuhvatila preplaćene radove na rušenju drveća u Ulici Đure Sudete pri čemu je Parkovima pribavljena nepripadna korist od 53.556 kuna te jer je direktore Eimonta i Arhie u prosincu 2008. nagovorio da potpišu okončanu situaciju za radove na uređenju boćališta na Aquacityju u koju su unijeli neistinit podatak da su izvedeni radovi od 1,2 milijuna kuna iako su izvedeni tek u iznosu od 278.438 kuna.

Za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te za poticanje na krivotvorenje službene isprave osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od godine i deset mjeseci zatvora u koje je uračunato vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru od 23. prosinca 2010. do 14. travnja 2011. godine.

Ptiček je pak oslobođen točki optužnice kojim ga se teretilo da je na njegovo traženje Kocijan u ime Ekofruta ispostavio račun za poslove koji nisu obavljeni tvrtkama Mercator-H, Univerzal i Palma pa zatim 90 posto od iznosa svakog računa ponovno predavao Ptičeku, odnosno ukupno 171.629 kuna. Također, oslobođen je optužbe da je od 2005. do 2008. od Kocijana tražio da mu isplaćuje 10 posto od iznosa svakog pojedinog računa pri čemu je Ptičeku pripalo 69.578 kuna te od točke optužnice po kojoj se teretio da je Aquacityju pribacio 140.849 kuna na štetu tvrtke Eimont. Usto, oslobođen je optužbe da mu je za 2008. godinu, osim iznosa od 78.025 kuna koji mu je pripao kao pet posto ostvarene dobiti iz poslovanja tvrtke, isplaćeno još 623.220 kuna kao pet posto iznosa prijenosa realizirane revalorizacijske rezerve od 12,4 milijuna kuna u zadržanu dobit, iako je ŽDO sumnjalo da nije imao pravo na nju budući da to ne predstavlja dobit.

Nepravomoćnom je presudom Ptičeku naloženo da Gradu Varaždinu na ime postavljenog imovinsko-pravnog zahtjeva isplati 53.556 kuna, a Parkovima 93.634 kune u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Usto, mora nadoknaditi 84.628 kuna parničnih troškova te platiti 1.000 kuna paušala. Zahtjev ŽDO-a da se Ptičeku oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelima je odbijena budući da je po tim točkama optužnice oslobođen.

Označeno u