Neovlašteno skinut novac s bankovnog računa

Varaždinske vijesti | 4.8.2022. u 09:24h | Objavljeno u Crna kronika

U srijedu, 3. kolovoza 2022. godine osobno je u prostorije Policijske postaje Čakovec pristupio 37-godišnjak s područja Međimurske županije, od koga je zaprimljena kaznena prijava zbog kaznenog djela Računalna prijevara.

Naime, putem mobilne aplikacije javila mu se nepoznata osoba i iskazala namjeru za kupnjom printera, kojeg je oglasio putem internetskog oglasnika.

Nakon dogovora o prodaji kupac mu je poslao poveznicu (link) na koju je putem obrasca trebao dostaviti svoje osobne podatke, radi uplate novca.

U spomenuti obrazac oštećeni je unio broj bankovne kartice i pripadajući CVV broj, nakon čega je utvrdio da mu je s bankovnog računa neovlašteno skinuto nekoliko tisuća kuna.

Zbog počinjenja kaznenog djela Računalna prijevara, protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti počinjenja opisanog kaznenog djela i otkrio počinitelj.

Kako bi izbjegli ovakve i slične događaje upozoravamo građane da budu oprezni prilikom prodaje ili kupnje putem Interneta.

Važno je znati da se broj kartice, PIN, CVV broj ili drugi podaci o kartici putem elektroničke pošte, odnosno na neki drugi način ne smiju nikada nikome slati.

Savjetujemo da prije same transakcije provjerite je li bilo sličnih prijevara.