NAŠI POSLI Zatvorenik lepoglavske Kaznionice tužio RH zbog uvjeta u zatvoru

| 13.9.2021. u 17:33h | Objavljeno u Crna kronika

Odbijen je tužbeni zahtjev bosansko-hercegovskog državljanina Fuada Dedića, koji je od Republike Hrvatske tražio na ime naknade štete 500.000 kn zajedno sa zakonskom zateznom kamatom od 2014. godine, kada ga je predao.

Umjesto da dobi pola milijuna kuna, presudom ivanečke Stalne službe varaždinskog Općinskog suda mora platiti troškove postupka u iznosu od 60.000 kuna.

Dedić je 2009. osuđen na četverogodišnju kaznu zatvora zbog zlouporabe droga, koju je dijelom izdržavao u Kaznionici u Lepoglavi. Tu su mu, kako je tvrdio, povrijeđena Ustavna prava, prava Europske Konvencije i prava iz Zakona o izvršavanju kazne zatvora.

-Bio sam izložen ponižavajućem i nečovječnom postupanju, kojim mi je povrijeđeno ljudsko dostojanstvo, i to zbog prenapučenosti zatvora i neosiguravanja humanih uvjeta za boravak zatvorenika, naveo je u tužbi Dedić, napominjući da mu je time povrijeđeno pravo osobnosti, odnosno duševno zdravlje, ugled, čast, dostojanstvo, ime, privatnost osobnog i obiteljskog života, slobode i dr.

Zakon o izvršavanju kazne zatvora, kako je ukazao, veli da za smještaj zatvorenika treba odgovarati zdravstvenim, higijenskim i prostornim zahtjevima te klimatskim prilikama.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u