Naplaćivao tečajeve za rukovanje motornom pilom i trimerima, a nije imao ovlasti za to Foto: Ilustracija/Pexels

Naplaćivao tečajeve za rukovanje motornom pilom i trimerima, a nije imao ovlasti za to

VV | 1.12.2023. u 08:00h | Objavljeno u Crna kronika

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 20. studenog , nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog počinjenog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

- Okrivljenog 63-godišnjaka tereti se da je od ožujka 2015. do listopada 2019. godine, u sedam županija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i na području Slavonije, kao direktor trgovačkog društva iz Koprivnice (iako njegovo društvo nije bilo ovlašteno za osposobljavanje pojedinih fizičkih osoba za rukovanje poljoprivrednim strojevima i alatima te osposobljavanje za rad na siguran način, već je isključivo bilo ovlašteno za osposobljavanje fizičkih osoba zaposlenih kod poslodavaca unutar radnog procesa), neovlašteno organizirao, provodio i naplaćivao dvosatne tečajeve osposobljavanja za rad motornom pilom, kombajnom, traktorom i trimerom osoba izvan radnog procesa koje nisu bile zaposlene kod poslodavaca. Tereti ga se da je potom u propisane obrasce neistinito upisivao da je provodio praktični dio tečaja, jer je provodio samo teorijski dio, a praktično osposobljavanje uopće nije provodio, nakon čega je polaznicima tečaja neovlašteno izdavao uvjerenja i iskaznice o osposobljenosti radnika za rad na siguran način - izvjestio je DORH.

Okrivljenog 63-godišnjaka tereti se da je opisanim postupanjem izdao 8357 uvjerenja fizičkim osobama čije osposobljavanje nije bio ovlašten provoditi te je time ostvario nepripadnu imovinsku korist veću od 1,6 milijuna kuna, objavio je DORH.

Označeno u