Nakon povratka iz Austrije, unuka pila i vrijeđala baku kod koje se smjestila Foto: ilustracija

Nakon povratka iz Austrije, unuka pila i vrijeđala baku kod koje se smjestila

vv | 28.1.2020. u 20:29h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, točnije psihičkog i tjelesnog nasilja prema članu obitelji, varaždinski je Općinski sud izrekao je N. L., 34-godišnjoj nezaposlenoj kuharici, koja se vratila iz Austrije gdje je bila radila,  kaznu od 1.500 kn, koja se smanjuje na 900 kuna jer je provela dva dana u policijskoj postaji, koji se računaju po 300 kuna.

Optužena je proglašena krivom jer je 31. listopada prošle godine oko 19.30 sati počinila psihičko i tjelesno nasilje naspram bake M.D. tako što je pod vidnim utjecajem alkohola, vikala na nju i galamila te ju vrijeđala riječima „mrcina stara smrdljiva, j.. ti pas mater staru!”, nakon čega joj je bacila torbu u glavu, i to sve zato što joj je baka prigovorila radi izlaska iz kuće u akoholiziranom stanju. S psihičkim nasiljem nastavila je tijekom poslijepodnevnih i večernjih sati 1. studenog. Nakon što se ponovno dovela u alkoholizirano stanje (3,47 g/kg), vikala je na baku: „ništa ne radiš! Koji k.. budem tu s tobom?!”

Okrivljena je u svojoj obrani navela da već deset godina ne živi s roditeljima jer nije s njima u dobrim odnosima. Od toga je šest godina živjela i radila u Austriji, a vratila se prije mjesec dana kada je otišla živjeti k baki, koja je  u mirovini.

-Više se ne namjeravam vratiti u Austriju, već namjeravam ostati tu pa si tražim posao. U kući živi samo baka i odnosi su između nas dobri, ustvrdila je.

Međutim, priznala je da je  31. listopada bila pod utjecajem alkohola jer je pila kod susjeda, ali i naglasila da nije baku vrijeđala niti na nju vikala, a niti joj bacila torbu u glavu.

- I slijedeći dan otišla sam k susjedima i tamo je pila pivo, međutim, niti tada nisam na baku vikala niti ju vrijeđala. Naprotiv. Kada sam bila kod susjeda, ispričala sam njemu i njegovoj majci da me prije dva tjedna baka udarila pa je on nazvao policiju jer se razljutio i rekao da me baka ne smije tući, rekla je okrivljena, dodajući da ju baka zaključava u kuću i ne pušta van te joj govori da se ne smije družiti sa susjedima.

Dajući iskaz, baka je rekla da je za mjesec dana, koliko je bila kod nje, unuka većinu vremena bila pod utjecajem alkohola, a što se njoj nije sviđalo.

-Bila sam protiv toga da pije pa sam zaključala vrata 31. listopada u večernjim satima. Nisam je pustila van jer je već bila pod utjecajem alkohola. Tada je uzela torbu i bacila mi je u lice. Nakon toga je otišla u svoju sobu, otvorila prozor i potrgala roletu te skočila kroz prozor i otišla, a kada se vratila kući, ne znam jer sam se zaključala u svoju sobu, a ulazna vrata kuće sam ostavila otključana da može ući. Dan kasnije je uzela psa i otišla s njim van. Prije toga mi se obratila i rekla: „Sereš!''. Pogrdne riječi nije govorila samo tada, već svaki put kada je bila pod utjecajem alkohola, navela je baka.

Tijekom suočenja je okrivljenica izjavila da nije vrijeđala baku, dok je baka izjavila da ju je okrivljenica vrijeđala te joj i bacila torbu u glavu. Nakon toga je okrivljenica rekla da će se odmah iseliti iz kuće te ne želi više biti kod bake, na što je baka rekla da se slaže s time jer je bolesna te da sa 75 godina nije u stanju voditi brigu oko unuke. 

Sud je ocijenio iskaz bake uvjerljivim te je osudio unuku. Iako je podnositelj optužnog prijedloga predložio da se okrivljenici izrekne zaštitna mjera obveznog psihosocijalnog tretmana, sud nije izrekao tu mjeru jer  okrivljenica do sada nije prekršajno kažnjavana, a  budući da je  izrazila  namjeru da će se odmah odseliti iz kuće u kojoj živi s bakom, ocijenio je da će se svrha kažnjavanja ispuniti izricanjem samo  novčane kazne.

Označeno u