Pojačani nadzor prometa za vikend i za period od 16. do 22. rujna

vv | 13.9.2024. u 13:26h | Objavljeno u Crna kronika

Temeljem ROADPOL-ovog Plana aktivnosti za 2024. godinu na području država članica u vremenu od 16. do 22. rujna 2024. godine održat će se RoadpolSafetyDays (Roadpol – dan sigurnosti u prometu) pod geslom „Stayaliveandsavelives“ – „Ostani živ i spasi živote“. Projekt se provodi u suradnji s Europskom komisijom i paralelno s Europskim tjednom mobilnosti. Također, čelništvo ROADPOL-a izabralo je 18. rujan 2024. godine, za dan bez poginulih u prometu.

Za temu ovogodišnje akcije odabrano je agresivno ponašanje sudionika u cestovnom prometu, s fokusom na rizična ponašanja vozača, upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, droga i lijekova te ulogu i ponašanje „mladih vozača“ u cestovnom prometu, uključujući i organizaciju ilegalnih automobilskih utrka.

Policijska uprava varaždinska priključuje se projektu ROADPOL-a „Dani sigurnosti u prometu“ te će policijski službenici tijekom trajanja projekta, odnosno od 16. do 22. rujna 2024. godine, a posebno na dan 18. rujna 2024. godine pojačati preventivno - represivne aktivnosti, s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja, sukladno statističkim pokazateljima, uz angažiranje maksimalnog broja policijskih službenika i korištenje sve raspoložive opreme i tehnike.

Represivne će se aktivnosti usmjeriti na sankcioniranje prometnih prekršaja koji za posljedicu imaju teške prometne nesreće te na ciljane skupine vozača kao što su: mladi vozači, motociklisti, recidivisti prometnih prekršaja koji grubo i učestalo krše prometne propise, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima i vozače koji upravljaju vozilima prije stjecanja prava.     

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim cestama na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu. Također će pojačano kontrolirati motocikliste i mopediste, kojom prilikom će se nadzirati prekršaji ove kategorije sudionika u prometu, poput nepropisne brzine kretanja, nekorištenja zaštitne kacige, prisutnosti alkohola u organizmu, tehničke neispravnosti i drugi.

- Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge - javljaju iz PU varaždinske.

Molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji.