Na Cvetlinu pao sa šest kilograma kokaina, koji je na tržištu vrijedan više od tri milijuna kuna

vv /pu varaždinska | 21.9.2019. u 09:53h | Objavljeno u Crna kronika
Na Graničnom prijelazu Cvetlin, točnije na ulazu u Hrvatsku iz Slovenije, polcijski službenici Postaje granične policije Varaždin proveli su u četvrtak, 19. rujna oko 13.45 sati, graničnu kontrolu nad osobnim vozilom marke Audi Q7, njemačkih nacionalnih registarskih oznaka, kojim je upravljao 49-godišnji hrvatski državljanin s prebivalištem na područja Zagreba, koji do sada nije poznat policiji po kaznenim djelima vezanim uz zlouporabu droga, ali je po drugim.
kokain_ESC1097-02.jpg

-  Prilikom granične kontrole, vozilo je pregledano službenim psom za detekciju droga Policijske uprave krapinsko-zagorske pod imenom Aba, koji je odlično obavio svoj posao, odnosno pozitivno reagirao na prisutnost droga u području stražnjeg unutarnjeg dijela vozila, rekao je Boris Divjak, voditelj Odjela za obradu kriminaliteta u Službi kriminalističke policije PU varaždinske, dodajući da su zbog sumnje da se u vozilu na skrivenom mjestu prevozi nepoznata vrsta drage, policijski službenici isti zapečatili i od Županijskog suda u Varaždinu zatražili izdavanje Naloga za pretragu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neoviaštena proizvodnja i promet drogama iz članka 190. Kaznenog zakona.

kokain_ESC1137-01.jpg


Provedenom pretragom vozila, kako je dodao, na skrivenom mjestu unutar središnje konzole, odnosno u naslonu za ruke i u sustavu ventilacije, pronadeno je ukupno pet paketa, ispunjenih bijelom praškastcm materijom nalik na drogu kokain, ukupne težine 6017,2 grama, za koju je preliminarnim ispitivanjem dobivena pozitivna reakcija na drogu kokain.

- Pronađena praškasta materija, osobno vozilo i drugi pronađeni predmeti privremeno su oduzeti od 49-godišnjaka, koji je zbog sumnje da je počinio više kaznenih djela Neovlaśtene proizvodnje i prometa drogama, opisanih u članku 190. Kaznenog zakona u petak, 20. rujna, uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave varaždinske, rekao je Divjak, napominjući da će se točna čistoća i samim time vrijednost pronadene droge znati po okončanju vjeśtačenja, a za sada se vrijednost na domaćem ilegalnom tržištu procjenjuje na iznos od nekoliko milijuna kuna, odnosno veći od tri milijuna kuna, a taj iznos bi mogao biti i veći, ukoliko se pokaže da je kokain velike čistoće.

Kako je naglasio, policijski službenici Policijske uprave varaždinske u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije nastavljaju kriminalističko istraživanje, kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog kaznenog djela, odnosno odakle je droga i kamo je trebala stići.

- S velikim zadovoljstvom možemo se pohvaliti zaplijenom velike količine droga na području PU varaždinske u razmjerno kratkom vremenu. Nakon zaplijene pola tone marihuane u proljeće ove godine, sada se radi o kokainu, koji spada u sam vrh opojnih sredstava. Posebno nam je zadovoljstvo što ove droge nisu završili na ulici, među djecom i mladima, već je u našim rukoma. Ova zaplijena je još jedan dokaz profesionalnog i predanog rada policijskih službenika PU varaždinske, a sve u cilju podizanja stanja sigurnosti svih žitelja na višu razinu, rekao je načelnik PU varaždinske Predrag Benčić, koji je pohavli rad djelatnika koji su bili uključeni u ovaj slučaj zaplijene koja je jedna od najvećih u povijesti PU varaždinske te veća u Hrvatskoj, odnosno najveća takve vrste ove godine.

Ovakvim načinom i tempom rada, kako je dodao načelnik, varaždinska će policija nastaviti i dalje te se nada isto dobrim rezultatima kao i ove godine.

- Ove godine bilježimo porast raznih kaznenih djela povezanih sa zlouporabom opojnih droga za 28 posto u odnosu na prošlu godinu. To zasigurno ide u prilog kvalitetnom i profesionalnom radu djelatnika PU varaždinske, naglasio je Benčić.

_ESC1144-01.jpeg

Označeno u