Na autocesti udario u vozilo sa 143 km/h zbog vrištanja kćeri!?

vv | 23.6.2022. u 18:36h | Objavljeno u Crna kronika

Protiv G. H. varaždinsko je Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu u kojem traži godinu dana zatvora jer je iz nehaja izazvao tešku prometnu nesreću u kojoj je druga osoba zadobila osobito tešku tjelesnu ozljedu.

Prometna nesreća dogodila se u lipnju prošle godine, i to oko 12,00 sati na istočnoj kolničkoj traci autoceste A4 u blizini naselja Breznički Hum. Upravljajući vozilom marke Mercedes tip A iz smjera Zagreba u smjeru Goričana, pri brzini od 143,38 km/h udario je u Audi Tip 80, koji se kretao ispred njega u istom smjeru i prometnoj traci te kojim je upravljao P.Č. Od siline udara, potonje je vozilo odbačeno na zemljanu površinu s istočne strane kolnika, uslijed čega je vozač prvo glavom udario u naslon sjedala, a zatim prsnim košem u volan i glavom u vjetrobransko staklo ili konzolu vozila, a što je sve rezultiralo nastankom u ukupnosti osobito teške tjelesne ozljede s više prijeloma, natučenja i dr.  

 Prilikom prvog ispitivanja, okrivljenik je naveo da je inkriminirane zgode pokupio kćer u Zagrebu te su krenuli prema Varaždinu s obzirom je planirao dalje putovati za SR Njemačku gdje radi.

Kćer mu je bila dosta nervozna u osobnom vozilu, odnosno putem je plakala, a sjedila je u vozilu iza njega i to u dječjoj sjedalici. Negirao je da je vozio većom brzinom, istaknuvši da je upravljao vozilom sukladno propisima, odnosno maksimalnom brzinom od 130 km/h pa čak i nešto manjom. U jednom trenutku ispred sebe je vidio vozilo, a očito je pogrešno procijenio udaljenost između njegovog i navedenog vozila. Kako mu je kćer počela vrištati, okrenuo se prema njoj, što je trajalo 1-2 sekunde te je u tom trenutku došlo do naleta na vozilo koje se kretalo ispred njegovog vozila.

Iz zapisnika o ispitivanju prisutnosti alkohola, opojnih droga ili lijekova u organizmu za okrivljenog proizlazi kako u vrijeme prometne nesreće nije bio u stanju alkoholiziranosti, dok iz analize alkohola u krvi i mokraći uz mišljenje o stupnju alkoholiziranosti za žrtvu P. Č. proizlazi da je istom u krvi izmjerena koncentracija alkohola od 1,74 g/kg, te je zaključeno da je u trenutku vađenja krvi imenovani bio pijan, dok se nije mogla dati ocjena o stupnju alkoholiziranosti u inkriminirano vrijeme jer nije naznačeno vrijeme vađenja krvi i uzimanja mokraće.  No, uvidom u službenu zabilješku o postupanju PU varaždinske, Postaje prometne policije Varaždin od 20. lipnja 2021. proizlazi da je istog dana policijski službenik vadio krv i urin te prepoznavanje sudionika prometne nesreće P. Č., koji se nalazio u induciranoj komi.