Mladić je osobe odvezao u blizinu graničnog prijelaza Dubrava Križovljanska Foto: VV arhiva/Ilustracija

Mladić iz BiH u Austriju ilegalno pokušao prebaciti deset Sirijaca i dvoje Iračana

M.P./Varaždinske vijesti | 15.2.2018. u 16:31h | Objavljeno u Crna kronika

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu danas je izvijestilo o novom pokušaju "švercanja" stranih državljana.

Naime, nakon što je nedavno podignuta optužnica protiv dvojice srpskih državljana koji su u Sloveniju željeli ilegalno prebaciti sedmero Afganistanaca i četvero Pakistanaca, ODO navodi kako su ovih dana donijeli rješenje o provođenju istrage protiv državljanina BiH (1993.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Postoji osnovana sumnja da je 11. i 12. veljače, zajedno s 26-godišnjim državljaninom BiH, po prethodnom dogovoru s nepoznatom osobom iz Grčke, za obećanu novčanu nagradu kroz RH u kombi-vozilu radi protuzakonitog prebacivanja u Sloveniju prevozio deset državljana Sirije i dvoje državljana Iraka koje je preuzeo na prijevoz kod mjesta Bogovolja u blizini državne granice s BiH.

Navedene je osobe odvezao u blizinu graničnog prijelaza Dubrava Križovljanska, gdje su oni pješice, sa 26-godišnjakom, prešli na teritorij Slovenije izvan graničnog prijelaza i uz izbjegavanje granične kontrole, dok je osumnjičeni vozilom stigao na granični prijelaz kako bi ih nakon prelaska granice nastavio voziti dalje u smjeru Austrije. Međutim, u tome su ga spriječili policijski službenici granične policije.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila mu istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Označeno u