Milanu Horvatu potvrđena oslobađajuća presuda u slučaju Spice - Podravka

vv | 24.12.2021. u 07:50h | Objavljeno u Crna kronika

Vrhovni sud RH, deset godina od početka suđenja u slučaju Spice ili Podravka, donio je presudu prema kojoj su svi optuženi – bivši potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec, bivši predsjednici uprave koprivničke tvrtke Darko Marinac i Zdravko Šestak, članovi uprave Josip Pavlović i Saša Romca, vlasnik SMS-a Srđan Mladinić te suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat i odvjetnik Zoran Marković – pravomoćno oslobođeni optužbe da su najveće koprivničko poduzeće pokušali preuzeti njegovim novcem, odnosno za kaznena djela udruživanja za počinjenje kaznenog djela, zlouporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje, pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, pomaganje u sklapanju štetnog ugovora, poticanje na sklapanje štetnog ugovora i krivotvorenje službene isprave.

Nakon razmatranja žalbi osmero okrivljenih i USKOK-a na prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu, pravomoćno su osuđeni Marinac i još trojica okrivljenih, pri čemu je Marincu preinačena presuda zagrebačkog Županijskog suda koji ga je osudio na dvije godine zatvora. Naime, Vrhovni je sud prihvatio žalbu Marinca i oslobodio ga optužbe za sklapanje štetnog ugovora. Marinca je, naime, USKOK teretio da je 2007. kao predsjednik uprave bez suglasnosti nadzornog odbora zaključio sa Srđanom Mladinićem, direktorom i vlasnikom poduzeća SMS, dva ugovora o zajmu od po 45 i 20 milijuna kuna, i to bez provjere boniteta i primjerenog osiguranja, tako da Podravka nije uspjela naplatiti niti dio danih zajmova. Iako je Marinca prvostupanjski sud  zbog toga osudio za sklapanje štetnog ugovora, Vrhovni je sud utvrdio da takvo postupanje ne sadrži opis namjere za ostvarenje imovinske koristi niti da bi namjerno prouzročio štetu pa je oslobođen te optužbe za štetni ugovor.

Šestaku, Pavloviću i Mladiniću VSRH je potvrdio presudu za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, odnosno pomaganje u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju jer su neosnovano prikazali smanjenje dugovanja SMS-a prema Podravci za 10 milijuna kuna. Uz naknadu štete, Šestak i Pavlović su osuđeni na deset, odnosno devet mjeseci zatvora zamijenjenih radom za opće dobro, a Mladinić na šest mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine.

Po svim ostalim točkama potvrđena je prvostupanjska oslobađajuća odluku u odnosu na sve optuženike, uključujući i Milana Horvata, koji je u odgovoru na žalbu i predlagao da se potvrdi prvostupanjska, oslobađajuća presuda u odnosu na njega, odnosno odbije žalba USKOK-a, kojoj je, uz ostalo, isticao da prvostupanjski sud nije pravilno utvrdio činjenično stanje, pozivajući se, između ostaloga, i na dijelove Horvatovih bilješki, držeći da ih je prvostupanjski sud tek djelomično uzeo u razmatranje.  

(opširnije u tjedniku)