Manje krađa bicikala, ali nakon korone znatno porastao broj alkoholiziranih vozača

MGA/VV | 10.6.2020. u 11:30h | Objavljeno u Crna kronika

U prvih pet mjeseci ove godine uvelike se smanjio broj krađa bicikala na području Grada Varaždina, ali je zato povećan broj alkoholiziranih vozača u prometu, rekao je gradonačelnik Ivan Čehok nakon današnje sjednice Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina.

- Što se tiče prometa, imamo puno manje prometnih nesreća u gradu u prvih pet mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani i sigurnost biciklista je jako dobra. Ono što nije dobro je to da je policija sada nakon korone, tijekom svibnja zabilježila puno više alkoholiziranih vozača. Broj je znatno skočio i to je i policiju iznenadilo. To nije dobro i pozivam građane da, ukoliko već i popiju, koriste taxi službu - napomenuo je gradonačelnik.

S druge strane, znatno je smanjen broj ukradenih bicikala, a u gradu će se povećati i broj mjesta za ostavljanje bicikala pod videonadzorom.

- U prvih pet mjeseci imamo manje krađa bicikala osobito na mjestima koja su pod videonadzorom. Stavit ćemo videonadzor i kod Trga slobode tako da će građani imati tri zaštićena i nadzirana mjesta u gradu za ostavljanje bicikala, a to je kod placa, meterološkog stupa i kod Trga slobode. Ono što nije dobro je to da se broj krađa bicikala povećao ispred zgrada i u dvorištima kuća. Ponajviše iz razloga što ljudi nedovoljno paze na bicikle, najveći broj ukradenih bicikala je sa štendera, iz spremišta koja nisu zaključana ili sa sličnih mjesta i na to Grad ne može utjecati - poručio je gradonačelnik ali i najavio da se u u suradnji s policijom razmišlja o uvođenju sustava pomoću kojeg bi se svi bicikli "čipirali" što bi trebalo olakšati pronalazak ukradenih bicikala.

- U sklopu projekta subvencioniranja kupnje bicikla, servisa i popravka nastojat ćemo razviti aplikaciju pomoću koje bi svaki bicikl imao kod koji će policija moći očitati. Posumnja li policija da je netko ukrao bicikl moći će očitati kod i legitimirati onoga koji vozi bicikl i tako ući u trag počinitelja. Na taj način Grad zajedno s policijom može pomoći - rekao je gradonačelnik.

Također je rekao da subvencije za kupnju bicikala kreću od 1. srpnja, a na jesen kreću i subvencije za servis i popravak bicikala.

- Takav je dogovor s prodavačima koji trenutačno imaju veliku navalu za kupnju, ali i za servis i popravke. Na naš se poziv odazvalo pet trgovina i vjerojatno ćemo ići na opciju da prvih stotinu prodanih bicikala po trgovini dobije subvenciju. Vidim da i u drugim dijelovima Hrvatske kopiraju ovaj projekt. Zato treba malo strpljenja jer neće možda svi u prvom valu moći dobiti subvenciju - pojašnjava Čehok.