Maloljetni dvojac putem mobilnih aplikacija dilao drogu

VV | 5.4.2023. u 10:00h | Objavljeno u Crna kronika

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave međimurske u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvo dovršili su opsežno i višemjesečno kriminalističko istraživanjima nad dvojicom maloljetnika s područja Međimurske županije zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i promet drogama te omogućavanja trošenja droge.

Sumnja se kako su u razdoblju od svibnja 2022. do siječnja 2023. godine, prema prethodnom dogovoru s ciljem daljnje preprodaje, nabavljali veće količine raznih vrsta droga (marihuana, amfetamin, LSD, kokain, ecstasy i dr.), koju su zatim putem komunikacijskih aplikacija za mobilne uređaje nudili na prodaju. Nakon sklopljenih dogovora drogu su najčešće prodavali maloljetnicima u nekoliko srednjih školama na području Čakovca, odnosno u blizini škola ili na drugim unaprijed dogovorenim lokacija.

Tijekom kriminalističkog istraživanja provedeno je desetak pretraga obiteljskih kuća na području Međimurske županije te je obavljeno četrdesetak obavijesnih razgovora s ciljem prikupljanja svih relevantnih činjenica.
Spomenutim je pretraga pronađena i oduzeta sljedeća droga:
- marihuana 1.002 grama,
- ecstasy 64 grama,
- amfetamin 18,4 grama,
- sintetski kanabinoidi (Galaxy) 0,8 grama,
- halucinogene gljive (Psilocibin) 3,7 grama te
- više digitalnih vaga za precizno mjerenje.
 
Prema dvojici maloljetnih osumnjičenika podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog počinjenja više desetaka kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te omogućavanja trošenja droga. Ujedno, osumnjičeni dvojac predan je pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.
 
Policijska uprava međimurska posljednjih desetak godina u međimurskim srednjim i osnovnim školama s ciljem edukacije i prevencije provodi razne aktivnosti usmjerene na suzbijanje svih pojavnih oblika zlouporabe droga, alkohola i drugih sredstva ovisnosti. Glavnina aktivnosti usmjerena je prema djeci i mladima te njihovim roditeljima, ali i cjelokupnoj društvenoj zajednici. U dogovoru s ravnateljima škola tijekom narednog razdoblja pojačat će se provođenje spomenutih preventivnih aktivnosti.