Luksuzna vozila pritvoreni su prodavali i u Varaždinu poznatim kupcima

vv / n1 | 10.4.2024. u 09:00h | Objavljeno u Crna kronika

Punih godinu dana, kako doznaje N1, istražitelji su tajno nadzirali dvije skupine prekupaca automobila koji su uhićeni početkom tjedna.

USKOK je, na temelju kaznenih prijava PU zagrebačke i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave, donio rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana (1989., 1994., 1992., 1966., 1994.) i tri trgovačka društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine te pomaganja u utaji poreza ili carine prilikom uvoza rabljenih automobila iz Njemačke.  Državni proračun Republike Hrvatske oštetili su, tvrdi USKOK, za najmanje 619.815 eura.

Državni proračuna oštetila je umanjenjem obveza uplate PDV-a u iznosu od najmanje 324.078,48 eura i druga skupina pritvorenih, koji bi se nepripadno materijalno okoristili za najmanje 225.390 eura. Riječ je o četvero hrvatskih državljana (1977., 1973., 1996., 1984.) i jednom trgovačkom društvu, protiv koje ih je također pokrenuta istraga a zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine te pomaganja u utaji poreza ili carine prilikom uvoza rabljenih automobila iz Njemačke.

Među kupcima uvezenih vozila, kako navodi N1, brojni poznati – od poduzetnika, odvjetnika do sportaša, točnije nogometaša. I to ne samo u Zagrebu, već i u Varaždinu te još nekim gradovima. Svi oni, međutim, mogu mirno spavati jer neće biti gonjeni ili im vozila oduzeta, budući da se smatra kako su prilikom kupovine postupali u dobroj vjeri. A tko je od pritvorenih sve kupovao vozila, znat će se točno kad krene suđenje jer će kupci ipak moraati na sud, ali samo kako bi bili ispitani kao svjedoci.