Lepoglavski zatvorenik izgubio tužbu protiv države Foto: VV arhiva

Lepoglavski zatvorenik izgubio tužbu protiv države

M.P./Varaždinske vijesti | 30.1.2016. u 10:33h | Objavljeno u Crna kronika

Općinski sud u Varaždinu, Stalna služba u Ivancu, novom je nepravomoćnom presudom odbacio još jednu tužbu lepoglavskog zatvorenika protiv RH radi naknade štete zbog uvjeta u kaznionici u Lepoglavi.

Zatvorenik P.I. je, naime, u tužbenom zahtjevu zatražio isplatu 85.000 kuna s kamatama jer mu je, naveo je, tijekom boravka u zatvoru u Remetincu, a potom i u kaznionici u Lepoglavi povrijeđeno pravo dostojanstva i duševno zdravlje. Između ostalog, požalio se da su u sobi u kaznionici bile smještene četiri osobe te da na odjelu postoje samo četiri tuš kabine iako su na odjelu 52 osobe. Potom je, kaže, bio premješten u sobu u kojoj je boravilo 12 osoba, a u sobi je bio i sanitarni čvor.

S druge strane, opunomoćenici države u odgovoru su na tužbu naveli da se pri smještaju zatvorenika vodilo računa da se zajedno smjeste zatvorenici prema kriminološkim i drugim obilježjima koji neće međusobno negativno utjecati jedni na druge. Usto, naveli su da je smještaj zatvorenika odgovarao zdravstvenim, higijenskim i klimatskim prilikama. Nadalje, navedeno je da je kaznionica, svjesna prekapacitiranosti, posebnu pozornost posvetila veličini ostalog prostora dostupnog zatvorenicima, ali i higijeni, kvaliteti hrane te skrbi za zdravlje. Stoga smatraju da tužitelju nisu bila narušena temeljna ljudska prava.

Sud je nakon provedenoga dokaznog postupka utvrdio da je tužbeni zahtjev zatvorenika neosnovan te je odbacio njegovu tužbu. Također, naložio mu je da nadoknadi 12.500 kuna sudskih troškova.