Kupovao alat na internetu pa dao podatke svoje kartice i ostao bez nekoliko tisuća kuna Foto: ilustracija

Kupovao alat na internetu pa dao podatke svoje kartice i ostao bez nekoliko tisuća kuna

I.D./Varaždinske vijesti | 8.5.2019. u 19:59h | Objavljeno u Crna kronika

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 28-godišnjaka iz Strmca Podravskog da je 16. travnja putem jedne društvene mreže naručio razni alat u vrijednosti od oko 150 eura.

- Prilikom pokušaja plaćanja putem interneta ga je kontaktirala nepoznata osoba koja je izjavila kako uplatu ne može napraviti preko interneta, već toj osobi mora dati broj tekućeg računa, datum isteka kartice i kontrolni broj kartice, što je on i učinio. Naknadno je provjerom utvrdio kako je nepoznata osoba iskoristila podatke kartice i provela dvije transakcije s njegovog računa u iznosu od nekoliko stotina eura - izvijestili su iz policije dodavši da se materijalna šteta procjenjuje na nekoliko tisuća kuna.

Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela, ali i upozoravaju građane da budu oprezni prilikom internetske kupnje.

- Ovom prilikom skrećemo pozornost građanima da vode računa o svojim osobnim podacima i dokumentima, da ih ne daju nepoznatim osobama, ne ostavljaju na društvenim mrežama ili nekim drugim javno dostupnim mjestima. Također naglašavamo da štite PIN-ove kreditnih kartica i kartica tekućih računa - ističu iz policije.

Dali su i nekoliko savjeta građanima kada kupuju preko interneta:
• Prijavite se na Verified by Visa ili MasterCard SecureCode kada god imate tu opciju pri kupovini na internetu. Time ćete registrirati lozinku kod poduzeća koje Vam je izdalo karticu.
• Kupujte samo na sigurnim stranicama. Prije nego što ostavite podatke s kartice, provjerite pojavljuje li se simbol lokota u pretraživaču. Adresa trgovca će se iz "http" promijeniti u "https" ukoliko je povezivanje sigurno.
• Nikada ne ostavljajte svoj PIN na internetu.
• Skenirajte ili odštampajte svoju narudžbu i čuvajte kopije odredbi i uvjeta, politike povrata robe, uvjeta isporuke, poštanske adrese (ne poštanskog pretinca) i broja fiksnog (ne mobilnog) telefona.