Krijumčarenjem oko 155 tona duhana u listu, državu oštetili za više od 122 milijuna kuna

VV | 12.1.2021. u 16:23h | Objavljeno u Crna kronika

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske, u suradnji s policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su u ponedjeljak, 11. siječnja, višemjesečno kriminalističko istraživanje nad sedmoricom muškaraca u dobi od 30, 22, 30, 40, 32, 28 i 41 godine s prebivalištem na području Varaždinske županije, odnosno Grada Zagreba, za koje je kriminalističkim istraživanjem potvrđena osnovanost sumnje da su počinili kazneno djelo Zločinačko udruženje, opisano u članku 328. stavak 1. Kaznenog zakona te kaznena djela Izbjegavanje carinskog nadzora, opisano u članku 257. stavak 1. i kaznena djela Nedozvoljene trgovine, opisano u članku 264. stavak 1., počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja.
 
Navedene osobe se sumnjiči da su se tijekom 2020. godine, s ciljem stjecanja znatne imovinske koristi, međusobno povezali u zločinačko udruženje te su u inozemstvu kupovali i u Republiku Hrvatsku unosili, bez podvrgavanja propisanom postupku prijave, obračuna i plaćanja trošarine, veće količine prešanog duhana u listu. Ilegalno uvezeni duhan su skladištili na području Grada Zagreba i dalje preprodavali na području cijele Republike Hrvatske. Procjenjuje se da su isti u razdoblju od lipnja 2020. godine do siječnja 2021. godine, putem trgovačkih društava, koja su u tu svrhu registrirali u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, na stranom tržištu kupili i ilegalno u Republiku Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 153 560 kilograma duhana u listu, čime su Državni proračun Republike Hrvatske, na ime neplaćenih trošarina, oštetili za minimalno 122 848 000 kuna. Preprodajom ilegalno uvezenog duhana na području Republike Hrvatske isti su sebi pribavili imovinsku korist od najmanje 6 826 000 kuna, koju su međusobno podijelili, ovisno o ulogama u zločinačkom udruženju.
 
Tijekom kriminalističkog istraživanja, postupanjem policijskih službenika i službenika nadležnih Carinskih uprava oduzeto je 4 796 kilograma duhana u listu. Tijekom završne akcije kriminalističkog istraživanja, po nalogu Županijskog suda u Zagrebu pretraženi su stanovi, kuće, vozila, poslovni prostori i skladišta na području Varaždinske županije te Grada Zagreba, kojima se koriste osumnjičeni. Prilikom pretraga na području Grada Varaždina pronađeno je i privremeno oduzeto  ukupno 11 880 kilograma prešanog duhana u listu, dok je na području Grada Zagreba pronađeno i privremeno oduzeto još 5 000 kilograma prešanog duhana u listu. Uz duhan, pretragama su pronađeni i privremeno oduzeti domaći i strani papirnati novac u ukupnom iznosu od 98 000 kn i 300 eura, dva teretna vozila-tegljača, od kojih jedno s priključnim vozilom, kojim su osumnjičeni prevozili duhan, jedno skupocjeno osobno vozilo marke BMW, veći broj mobilnih uređaja, SIM kartica,  mediji za pohranu podataka, poslovna dokumentacija, pištolj marke Browning sa streljivom, nekoliko paketića po 0.7 grama kokaina i drugo. Teretna vozila su bila kupljena, tako da se na njima mogao vidjeti znak bivših njihovih vlasnika koji s cijelim slučajem nisu imali ništa.
 
Osumnjičenici su po dovršetku dokaznih radnji, u ponedjeljak, 11. siječnja u poslijepodnevnim satima, uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Pritvorske jedinice Policijske uprave zagrebačke. Jedan od osumnjičenika koji je tijekom jučerašnjeg dana bio u bijegu, danas, 12. siječnja se sam javio policijskim službenicima, nakon čega je uhićen i nad istim se provodi kriminalističko istraživanje. Po završetku istog, također će biti predan pritvorskom nadzorniku Pritvorske jedinice Policijske uprave zagrebačke.

Galerija slika