Je li Žaja, uz pomoć okrivljene, došao do 432.000 kvadrata zemljišta na Šipanu za svega 1,2 mil. kuna? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Je li Žaja, uz pomoć okrivljene, došao do 432.000 kvadrata zemljišta na Šipanu za svega 1,2 mil. kuna?

Ivica Kruhoberec | 16.12.2019. u 17:35h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog kaznenog djela protiv pravosuđa davanjem lažnog iskaza, pred varaždinskim je Općinskim sudom počelo suđenje bivšoj javnoj bilježnici Bojani Štimac. Općinsko državno odvjetništvo tereti je da je kao svjedok dala lažni iskaz u postupku koji je zbog klevete pokrenula protiv Željka Knapića, nekad iznimno uspješnog atletičara iz Pribislavca, a kasnije poduzetnika, koji godinama napisima na transparentima ispred varaždinske palače pravde izražava nezadovoljan što je istraga u tzv slučaju Šipan najprije odobrena, a onda zaustavljena odlukom triju sudaca.
Štimac je, kako stoji u optužnici, 15. prosinca 2015. ispitana kao svjedokinja u kaznenom predmetu protiv Knapića, kojeg je tužila zbog klevete. Taj postupak još nije pravomoćno okončan, a iskaz koji je dala tijekom tog suđenja Knapiću razlog je novog kaznenom postupku, koji je protiv nje pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo (ODO).

Svjesno neistinito svjedočila

- Iako je propisno upozorena na posljedice davanja lažnog iskaza, svjesno je neistinito iskazala da su neutvrđenog dana u travnju 2004. u njezin javnobilježnički ured u Varaždinu pristupile tri muške osobe, raspitujući se za cijenu nekretnina navedenih u oglasu, kojeg je njezin ured objavio, a potom su, nakon što im je rekla cijenu i uvjete kupnje, otišli nezadovoljni cijenom, koju im je priopćila. Također je neistinito iskazivala da joj nije poznat sadržaj ponude zaprimljene od drugog ponuditelja, iako su kupci pristupili u namjeri da realiziraju kupnju oglašenih nekretnina te premda je navedena ponuda imala sve bitne sastojke koji su odgovarali uvjetima objavljenog oglasa, navodi u optužnici ODO.
Ispitan u svojstvu oštećenog, Knapić iznio je detalje gotovo dva desetljeća starog slučaja Šipan, odnosno kako je ostao bez skoro pola milijuna kvadrata zemljišta na tom otoku kod Dubrovnika jer je nekretninu preuzeo Ivan Žaja na ime duga od svega 1,2 milijuna kuna, a nakon što se nije uspjela prodaja za veći iznos koju je oglasio javnobilježnički ured okrivljene.
- S namjerom kupnje nekretnine na javnoj dražbi u njezin ured došla su trojica predstavnika poduzeća Agrokoka, i to direktor Ivica Benko, pravnik Bogdan Davidović i financijski direktor Janko Šupih Kvaternik. U to vrijeme je njihovo poduzeće bilo solventno jer je te godine imalo promet od 150 milijuna kuna, rekao je Knapić, napominjući da su predstavnici poduzeća sami dogovorili dolazak u ured.

"Kamatar Ivan Žaja"

Njegovo zemljište na Šipanu od 432.000 kvadrata imalo je i 800 metara obale te stare građevine. - Nekretninu je dao na prodaju putem javne dražbe kamatar Ivan Žaja. Naime, budući da nisam mogao dobili kredit u bankama, za potrebe parcelizacije i prostornih planova, kao i eventualni početak gradnje na tom zemljištu, posudio sam novac od Žaje. Prvo je bio dogovor da će mi posuditi dva milijuna kuna uz 3 posto mjesečne kamate plus PDV 20%, no pozajmio mi je milijun kuna, uz obećanje da će mi slijedeće godine posuditi još milijun jer mu u bilanci te godine nešto ne štima, rekao je Knapić, opisujući poslovni angažman još iz prosinca 2001. godine.
Kako je naglasio, narednih deset mjeseci redovito je Žaji mjesečno plaćao 36.000 kn, tako da je od posuđenih milijun kuna vratio 360.000 kuna.
- Još tijekom ljeta 2002. odlučio sam prodali zemljište jer nisam imao novaca da plaćani takvu kamatu. Međutim, Žaja je odbijao kupce govoreći da je zemljište njegovo jer ima na njemu fiduciju te da neće dati da se proda. Tako sam negdje u listopadu 2002. našao osobe iz Agrokoke koji su bili zainteresirani za kupnju. Dogovorili smo kupoprodajnu cijenu od 750.000 eura, pri čemu su mi dali avans od 50.000 kn da mogu vratili ratu kamata za koju nisam imao novaca. Rekao sam Žaji da dolazim s kupcima koji nude spomenuti iznos, na što mi je on rekao da sam lud i da prodam takvu nekretninu za takvu nisku cijenu te me uspio nagovoriti da ju ne prodam i još mi je dao na račun 100.000 kn da vratim Agrokoki avans i da imam nešto do slijedeće isplate, prisjetio se Knapić.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u