Izazvao prometnu nesreću u kojoj je preminula 73-godišnjakinja, DORH se žali na uvjetnu kaznu Foto: VV arhiva

Izazvao prometnu nesreću u kojoj je preminula 73-godišnjakinja, DORH se žali na uvjetnu kaznu

Varaždinske vijesti | 7.5.2020. u 08:56h | Objavljeno u Crna kronika

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Varaždinu kojom je optuženi hrvatski državljanin (1956. godište) proglašen krivim zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

- Okrivljenik je oglašen krivim što je 12. prosinca 2017. u Sračincu, kršeći prometne propise neoprezno upravljao osobnim automobilom i propustio upravljati vozilom s osobitim oprezom kad se približavao obilježenom pješačkom prijelazu, pa je vozilom udario u 73-godišnju pješakinju koja je prelazila kolnik po obilježenom pješačkom prijelazu, s posljedicom da je pješakinja od zadobivenih ozljeda preminula na mjestu nesreće - navodi DORH, dodajući da je presudom okrivljenik osuđen uvjetnom osudom, s time da mu je sud izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine koja se neće izvršiti ako okrivljenik u vremenu provjeravanja od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Državno odvjetništvo smatra da je izrečena sankcija zatvora preblaga i da za počinjeno kazneno djelo uvjetna osuda ne može biti adekvatna sankcija.

- U žalbi se argumentira stav da je sud precijenio značaj olakotnih okolnosti te zanemario važnost otegotnih okolnosti u vidu težine samog djela, grubog kršenja prometnih propisa, izostanka bilo kakvog doprinosa oštećenice koja je pravilno prelazila kolnik i izražene potrebe generalne prevencije prometnih delikata. Žalbom se također pobija odluka suda o djelomičnom oslobođenju okrivljenika od plaćanja troškova postupka, koja u presudi nije ni obrazložena - ističu iz DORH-a.

Predloženo je izricanje bezuvjetne kazne zatvora u trajanju duljem od jedne godine i nalaganje okrivljeniku da plati sve troškove postupka.

>> Sračinec: Rano jutros u naletu vozila poginula starica (73)

>> Sračinec: Poznati detalji jutrošnje prometne nesreće u kojoj je poginula starica (73)

>> Istraga protiv vozača (62) koji je u Sračincu naletio na staricu i usmrtio je

Označeno u