Izazvao nesreću u kojoj su teško ozlijeđeni 39- godišnjak i dijete, dobio uvjetnu kaznu Foto: ilustracija

Izazvao nesreću u kojoj su teško ozlijeđeni 39- godišnjak i dijete, dobio uvjetnu kaznu

Varaždinske vijesti | 15.2.2022. u 08:00h | Objavljeno u Crna kronika

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 8. veljače podnijelo žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Varaždinu kojom je optuženi hrvatski državljanin (1979. godište) proglašen krivim zbog počinjenog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu i osuđen uvjetnom osudom s utvrđenom kaznom zatvora u trajanju od jedne godine i rokom kušnje od pet godina, uz sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima u trajanju od dvije godine.

- Okrivljenik je proglašen krivim jer je 22. prosinca 2018. u Donjoj Voći upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od najmanje 1,3 promila alkohola u organizmu, uslijed čega je vozio prevelikom brzinom koju nije prilagodio vlažnom i zavojitom kolniku, s posljedicom da je njegovo vozilo prešlo na lijevu prometnu traku i sudarilo se s osobnim automobilom kojim je, potpuno pravilno iz suprotnog smjera, upravljao 39-godišnji hrvatski državljanin. U sudaru je 39-godišnjak zadobio osobito teške ozljede (prijelom sljepoočne kosti, krvarenje u mozgu, moždana koma, nagnječenje pluća), a njegov petogodišnji suputnik teške ozljede (prijelom čeone kosti, nagnječene mozga, krvarenje u mozgu) - naveli su iz Općinskog državnog odvjetništva.

Kako su istaknuli, žalba je podnesena zbog odluke o uvjetnoj osudi i sigurnosnoj mjeri.

- Državno odvjetništvo smatra da je uvjetna osuda neprimjerena i neprihvatljiva sankcija s obzirom na težinu i opasnost počinjenog kaznenog djela i njegovih posljedica te da je višegodišnja bezuvjetna zatvorska kazna jedina opravdana i primjerena kazna za okrivljenika. U žalbi se predlaže izricanje sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima u duljem trajanju - naglasili su.