Imao zabranu vožnje autom, ali ipak sjeo za volan s 2,92 promila alkohola

vv | 1.7.2024. u 15:36h | Objavljeno u Crna kronika

U subotu, 29. lipnja, oko 18.10 sati, u Koprivničkoj ulici u Ludbregu, policijski službenici su u kontroli prometa zaustavili osobni automobil kojim pod utjecajem alkohola od 2.92 promila te prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, upravljao 43-godišnjak. Isto tako utvrđeno je da je vozilu kojim je upravljao isteklo važenje prometne dozvole te da on kao vlasnik vozila nije sklopio ugovor o obveznim osiguranjima prije uporabe prometnog sredstva u prometu. Pošto je postojala opravdana bojazan da će nastaviti sa činjenjem prekršaja isti je priveden u PP Ludbreg i smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

U petak, 28. lipnja, oko 8.45 sati, u Međimurskoj ulici u Varaždinu, policijski službenici su u kontroli prometa zaustavili osobni automobil kojim je za vrijeme pravomoćno izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilima „B“ kategorije i kada mu je vozačka dozvola poništena, upravljao 61-godišnjak. S obzirom da je isti višestruku počinitelj prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama uhićen je i priveden je Policijsku postaju Varaždin. Od istog je privremeno oduzeto vozilo kojim je upravljao. Doveden je sutkinji Prekršajnog odjela Općinskog suda u Varaždinu koja mu je odredila zadržavanje od 7 dana.

Tijekom proteklog vikenda na prometnicama Varaždinske županije, dogodilo se 11 prometnih nesreća, od toga 7 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 4 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Za vrijeme pojačanog nadzora ukupno je utvrđeno 16 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 63 prekršaja vožnje nepropisnom brzinom, 44 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 18 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela te 97 ostalih prekršaja, odnosno sveukupno je utvrđeno 238 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Najviša koncentracija od 3.06 promila alkohola u organizmu utvrđena je kod vozača bicikla, dok najviša utvrđena nepropisna brzina iznosi 186 km/h.

Svi vozači zatečeni u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, jedan vozač je smješten u posebnu prostoriju za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a jedan vozač je uhićen i doveden na Općinski sud u Varaždinu.