Državno odvjetništvo žalbom dobilo jače kazne protiv 61-godišnjaka i 46-godišnjakinje za razbojništvo

| 1.12.2021. u 12:20h | Objavljeno u Crna kronika

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske usvojio je žalbu varaždinskog Županijskog državnog odvjetništva protiv prvostupanjske presude te povisio kazne 61-godišnjaku i 46-godišnjakinji, koje je Županijskog suda u Varaždinu osudio za razbojništvo u Čakovcu 2. svibnja 2019. oko 5,45 sati.

Djelujući zajednički temeljem prethodnog dogovora, a u cilju da se domognu većeg iznosa novca, tada 44-godišnja zaposlenica automat klubu u Čakovcu kluba držala je, nakon ulaska čistačice, vrata otvorenima i tako omogućila ulazak tada 59-godišnjaku, odnosno da utrči u klub maskiran crnom tkaninom na licu i kapuljačom preko glave. Zatim je pištolj uperio prema čistačici, koju je odgurao prema blagajni, dok je 44-godišnjakinja pritom glumila iznenađenje i ustrašenost. Zatim  je 59-godišnjak uzeo sa stola novac u iznosu većem od 60.000 kuna, koji je 44-godišnjakinja prethodno izvadila iz aparata za igre na sreću i pripremila za transport, a oni su si ga podijelili.

Prvostupanjskom presudom optuženi 61-godišnjak je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, a optužena 46-godišnjakinja na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, od čega deset mjeseci bezuvjetno, a jedna godina i dva mjeseca uvjetno na tri godine.

Žalba je podnesena zbog odluke o kaznama jer državno odvjetništvo smatra da je sud optuženicima izrekao preblage kazne budući da je protiv optuženog 61-godišnjaka do sada doneseno više pravomoćnih presuda zbog raznih, uglavnom imovinskih kaznenih djela te su mu izricane većinom zatvorske kazne, što predstavlja ozbiljnu otegotnu okolnost zbog koje nije opravdano odrediti kaznu tek neznatno višu od propisane minimalne kazne zatvora od tri godine. Prvostupanjski sud je optuženoj 46-godišnjakinji izrekao ublaženu kaznu, koja se po zakonu može izreći samo ako postoje naročito olakotne okolnosti, ali državno odvjetništvo smatra da kod optuženice ne postoje naročito olakotne okolnosti jer nije iskazala žaljenje niti kajanje te nije pokazala nikakvu kritičnost prema počinjenom kaznenom djelu, kao i da nije vratila oštećenom pribavljenu protupravnu imovinsku korist niti je pokazala spremnost da to učini.

VKS je preinačio odluku Županijskog suda u Varaždinu na način da je 61-godišnjaka osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, a 46-godišnjakinji poništio odluku o djelomičnoj uvjetnoj osudi i osudio ju na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine. Prema odluci drugostupanjskog suda, Županijski sud u Varaždinu je okrivljenicima izrekao preblage kazne koje nisu adekvatne težini i okolnostima počinjenja kaznenog djela i višestrukoj osuđivanosti 61-godišnjaka za istovrsna kaznena djela.