DOZNAJEMO Oružje iz policijskog skladišta u vozilu nestalog muškarca iz okolice Varaždina!? Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

DOZNAJEMO Oružje iz policijskog skladišta u vozilu nestalog muškarca iz okolice Varaždina!?

| 17.9.2018. u 15:15h | Objavljeno u Crna kronika

Tajanstveni nestanak oružja iz skladišta varaždinske policije, koji je slučajno otkriven u siječnju 2015., mogao bi zauvijek ostati enigma, ukoliko se pokaže točnim da se najveća količina ikada zaplijenjenog oružja na području Varaždinske županije, ali i šire, nalazila u osobnom automobilu u vlasništvu muškarca (ili njemu bliske osobe), kojem se od nedavno gubi svaki trag.

Naime, kako vrijeme prolazi, sve manje je nade da će se ikada pronaći muškarac, koji se traži već više od dva mjeseca, a mogao bi biti ključan u slučaju nezabilježene zapljene oružja na sjeveru Hrvatske pa i šire.

Dvadeset pištolja, šesnaest automatskih pištolja s prigušivačima, devet automatskih pušaka, trideset ručnih bombi, 2,8 kilograma eksploziva TNT, tisuću komada raznog streljiva, laserski ciljnici, prigušivači i drugi dijelovi oružja, od kojih su neki iz skladišta varaždinske policije, pronađeni su zahvaljujući brižnom radu dvojice policajaca, Marinka Matečaka i Dine Žganeca. Oni su 2. siječnja 2015., kao što se pisalo, bili u redovitoj kontroli u Zagrebačkoj ulici gdje su zamijetili osobno marke Renault Laguna, koje su odlučili slijediti jer su ga koristile osobe, kako su rekli, iz krim-miljea.

Vozilo su zaustavili oko 14 sati na parkiralištu preko puta “Bijelog konja”, gdje su od vozača i suvozača, Dražena Cmrečnjaka i Davora Papeca, zatražili dokumente, a potom i da otvore prtljažnik.

- U prtljažniku su bile putne torbe, a jedna je bila djelomično otvorena te se dobro vidio pištolj, koji je bio zamotan u prozirnu plastičnu foliju, sličnu celofanu. Cmrečak i Papec djelovali su iznenađeno i izvan sebe kada su otvorili torbe i u njima vidjeli oružje, naveo je Žganec tijekom svjedočenja na varaždinskom Općinskom sudu.

Za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavu oružja i eksplozivnih tvari, Cmrečak je osuđen na godinu dana i tri mjeseca zatvorske kazne, a Papec na 11 mjeseci, pri čemu im je u kazne uračunato i vrijeme koje su proveli u istražnom zatvoru od 2. siječnja 2015. do 20. veljače 2015. godine.

- Neuvjerljivo je da bi se nepoznata osoba obratila Cmrečaku i predložila mu da preveze toliku količinu vatrenog oružja, a neuvjerljiva je i obrana Papeca da nije znao što se nalazi u tri torbe i velikom kovčegu. Tolika količina oružja nije mogla ostati nezamijećena - navela je sutkinja prilikom izricanja presude.

Sutkinja se, naime, priklonila predstavniku Općinskog državnog odvjetništva, koji je ustvrdio da je svjedokinja, vlasnica beretinečkog kafića “Valentino”, pobila iskaz prvookrivljenog prema kojem je inkriminiranog dana sve dogovorio u tom ugostiteljskom objektu, nakon čega su se on i nepoznata osoba odvezli svaki svojim vozilom do njegove vikendice u Sv. Iliji gdje je nepoznati istovario putne torbe u njegovo vozilo, a iz njega je kasnije torbe prebacio u vozilo s kojim je došao Papec, koji ga je vozio na posao u Majerje. Međutim, potvrđujući da je tog dana bila u vikendici i spremila mu hranu, Cmrečnjakova bivša supruga rekla je da tom prilikom nije vidjela torbe o kojima je riječ, što je sud također uzeo u obzir.

                        Cijeli tekst pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti