Direktori s računa tvrtke podigli pa podijelili 1,8 milijuna kuna

M.P./Varaždinske vijesti | 29.12.2015. u 14:42h | Objavljeno u Crna kronika

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 30- i 39-godišnjaka zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

- Postoji osnovana sumnja da su u razdoblju od 2010. do 2012. godine u Čakovcu i Zagrebu, kao odgovorne osobe trgovačkog društva, sa žiro računa društva podizali novac koji nisu u cijelosti utrošili za poslovanje društva, već su iznos veći od 1,8 milijuna kuna međusobno podijelili i zadržali za sebe - priopćili su iz ŽDO-a.

Usto, sumnjaju da su u 2011. i 2012. godini podnijeli prijave poreza na dodanu vrijednost u kojima su netočno iskazali da društvo nije obavljalo poslovne aktivnosti za koje bi bilo dužno platiti porez na dodanu vrijednost, iako je društvo poslovalo i bilo u obvezi platiti porez, a prijavu poreza na dobit uopće nisu podnijeli.

- Na opisani način izbjegli su platiti porezne obveze društva u ukupnom iznosu većem od 290.000 kuna. Osnovano se sumnja i da nisu vodili poslovne knjige koje je trgovačko društvo bilo dužno voditi - stoji u priopćenju.