Brašnić se u roku od 15 dana može žaliti na nepravomoćnu presudu

Bankaru 2,5 godine zatvora jer je podizao novac klijenata

| 30.10.2015. u 14:15h | Objavljeno u Crna kronika

Na dvije godine i šest mjeseci zatvora osuđen je Stanko Brašnić, bivši osobni bankar koji se nepripadno okoristio s 928.079 kuna koje je u nekoliko navrata podigao s deviznih računa troje klijenata Zagrebačke banke.

>> Obrana bankara koji je krao novac s računa klijenata traži uvjetnu osudu

Optužnicom se teretio zbog počinjenja dva kaznena djela, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju za što je osuđen na dvije godine zatvora te zbog krivotvorenja službene isprave za što je osuđen na 10 mjeseci zatvora. Sudsko vijeće naposljetku mu je izreklo jedinstvenu zatvorsku kaznu od 2 godine i šest mjeseci u što će se uračunati i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem je od svibnja ove godine.

Također, sud mu je odredio i namirenje sudskih troškova, ali i liječenje od ovisnosti o kocki. Vještakinja je, naime, ustanovila da Brašnić prilikom počinjenja kaznenih djela bio smanjene sposobnosti vladanja voljom i postupcima no ne bitno.

- Kao olakotne okolnosti uzeta je u obzir dosadašnja neosuđivanost, ali i to što je priznao kaznena djela te svoju odgovornost za štetu. Usto, otac je dvoje malodobne djece koje mora uzdržavati. Otegotne su okolnosti pak dugotrajnost i višekratno ponavljanje kaznenih djela, ali i to što šteta niti djelomično nije namirena - obrazložila je predsjednica sudskog vijeća presudu te naglasila da mu je istražni zatvor produljen budući da je već bio duže vrijeme nedostupan sudu te i dalje postoji opasnost od bijega.

S druge strane, odbacila je zahtjev odvjetništva da Brašnić namiri štetu s obrazloženjem da je Zagrebačkoj banci odšteta već dosuđena u dvije presude u postupcima koje je pokrenula protiv bivšeg zaposlenika.