Vidovnjakinji uplatila nekoliko stotina eura, a onda shvatila da je - prevarena!

VV/MH | 3.8.2020. u 14:22h | Objavljeno u Crna kronika

Policijska uprava varaždinska poziva građane na oprez, s obzirom na sve češću pojavu novih oblika prijevare. Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja.

>> Predstavili se kao policajci: "Provjerom novčanica" pokušali prevariti 86-godišnjakinju

Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara.

U Varaždinskoj županiji zabilježeni su razni oblici prijevare gdje se prevaranti lažno predstavljaju kao policijski službenici, djelatnici centara socijalne skrbi, općina, djelatnici za obnovu kuća, za usluge masaže, pomoć u kući i slično.

- Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg zaprimili su prijavu žene iz Ludbrega starosti 63 godine. Prema prijavi, navedenu je putem društvene mreže 28. lipnja ove godine kontaktirala nepoznata muška osoba koja se predstavila kao zaposlenik jedne međunarodne organizacije stacioniran u Afganistanu. Nepoznata je osoba od žene tražila financijsku pomoć u vezi izlaska iz baze u cilju ostvarivanje zajedničke veze - izvjestili su iz PU varaždinske. 

U svrhu rješavanja izlaska iz navedene baze, putem osobnog bankovnog računa ona je uplatila na jedan račun tri tisuće eura, nakon čega je nepoznati počinitelj blokirao daljnju komunikaciju putem društvene mreže.Žena je također prijavila još jedan slučaj vezan uz prijevaru putem interneta gdje je stupila u kontakt s osobom koja se putem društvenih mreža predstavila kao vidovnjakinja.

- Dana 26. srpnja ove godine je putem društvene mreže stupila u kontakt s osobom koja se predstavila kao vidovnjakinja, te da će joj riješiti problem koji joj se dogodio, ukoliko uplati iznos od 200 eura, te je ista iznos i uplatila nakon čega je nepoznati počinitelj tražio još jednu uplatu od nekoliko stotina eura kako bi se u potpunosti riješio problem, što je ista i uplatila. Nakon čega je na tom profilu društvene mreže obavještena da je prevarena.- izvjestili su iz policije. 

Visina materijalne štete procjenjuje se na tridesetak tisuća kuna. Policijski službenici utvrđuju sve činjenice i poduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.