63-godišnjak prevaren na kriptovalutama, ostao bez 7 tisuća eura

vv | 26.9.2023. u 13:40h | Objavljeno u Crna kronika

Policijski službenici PU varaždinske zaprimili su kaznenu prijavu 63-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela računalne prijevare. Njega je putem emaila i mobilnog uređaja kontaktirala nepoznata muška osoba, koja mu je rekla da se na njegovom kripto računu ranije uplaćeni iznos povećao na iznos od 4000 eura te ga je zatim tražila da mu da podatke svog bankovnog računa (broj tokena te otp (appli 1) i mac (appli 2), lozinke) što je isti i učinio, te mu je tada nepoznata osoba na taj način sa njegovog računa izvršila isplatu novčanog iznosa od 7000 eura. Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela. 

Policijski službenici PU varaždinske zaprimili su kaznenu prijavu 56-godišnjakinje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare. Ona je na društvenim mrežama stupila u kontakt s nepoznatom osobom s kojom je dogovorila da će joj ta osoba na kućnu adresu poslati kovčeg sa vrijednosnim papirima i novcem, koji će ista pohraniti u sef u banku. Iz razloga što je navodni kovčeg zadržan na granici, prema međusobnom dogovoru ista je u nekoliko navrata uplatila novčani iznos od više tisuća eura. Pošto ju je nepoznata osoba i dalje tražila da uplati novce, a kovčeg nije primila, shvatila je da je prevarena. Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

- Na CERT-ovim internetskim stranicama www.cert.hr i društvenim mrežama svakodnevno se objavljuju materijali edukativnog sadržaja, slike, infografike i videomaterijali s popratnim tekstom kao savjeti za zaštitu od napada i prijevara. Informacije o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti, možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva policije https://policija.gov.hr  i na YouTube kanalu MUP-a.Ako posumnjate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192! - naglasili su iz PU varaždinske.