Županijski sud u Varaždinu: Dragan Vasiljković ostaje u lepoglavskoj kaznionici

vv | 27.9.2019. u 13:24h | Objavljeno u Aktualno

Županijski sud u Varaždinu 26. rujna odbio je kao neosnovan prijedlog za uvjetni otpust zatvorenika Dragana Vasiljkovića iz kaznionice u Lepoglavi, s izdržavanja jedinstvene kazne zatvora u trajanju od 13 godina i 6 mjeseci, po pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Splitu od 26. rujna 2017. godine.

Takva odluka obrazložena je time da nisu ispunjene pretpostavke za uvjetni otpust zatvorenika s izdržavanja kazne zatvora te da je radi postizanja svrhe kažnjavanja nužno da zatvorenik nastavi s izdržavanjem kazne.

- Vijeće je pritom imalo u vidu da je zatvorenik do sada neosuđivana osoba, da se protiv njega ne vode drugi kazneni postupci, te da ima osiguran postpenalni prihvat, međutim na temelju utvrđenja da je zatvorenik nekritičan prema počinjenim kaznenim djelima, koje negira, te kaznu smatra nezasluženom, neprilagođenog je tijeka izdržavanja kazne zatvora, što proizlazi iz činjenice da je aktualno smješten na Odjelu pojačanog nadzora te da je u jednom navratu i stegovno kažnjavan za lakši stegovni prijestup, da iz navoda Kaznionice u Lepoglavi proizlazi da kaznionicu uspoređuje s nacističkim logorom te u javnosti stvara lažni dojam žrtve hrvatskog pravosuđa i diskriminacije po nacionalnoj osnovi, sud zaključuje da zatvorenik nije promijenio svoje ponašanje i stavove tako da svrha kažnjavanja još nije ostvarena - stoji u obrazloženju odluke.

- Vijeće je imalo u vidu i zdravstveno stanje zatvorenika te je na temelju podataka iz medicinske dokumentacije utvrdilo da je isto pod kontrolom. na temelju svega navedenoga, sud zaključuje da u konkretnom slučaju nisu ostvarene pretpostavke za uvjetni otpust propisane u čl. 59. st. 2 KZ/11, prema kojoj odredbi će sud prilikom odlučivanja o prijedlogu za uvjetni otpust cijeniti ličnost zatvorenika, njegov prijašnji život i osuđivanost, je li protiv njega u tijeku drugi kazneni postupak, odnos prema počinjenom kaznenom djelu i žrtvi, ponašanje tijekom izdržavanja kazne zatvora, uspješnost primjene programa izvršavanja kazne, je li došlo do promjene njegovog ponašanja nakon počinjenog kaznenog djela, ili se očekuje da će do tih promjena doći primjenom mjere nadzora za vrijeme uvjetnog otpusta te njegovu spremnost za uključivanje na život u slobodi - stoji u priopćenju Županijskog suda.