ŽUPANIJSKI HDZ Koji saborski zastupnici su protiv projekata za sjever Hrvatske?

MGA | 1.12.2022. u 09:25h | Objavljeno u Aktualno

- Hrvatski sabor prihvatio je u utorak državni proračun za 2023. godinu, najvažniji financijskivdokument, čiji su osnovni ciljevi ublažiti posljedice krize, očuvati gospodarski rast i razvoj tevočuvati socijalnu sigurnost. Proračun je dobio potporu 77 zastupnika, a protiv ih se izjasnilo 50 - priopćili su iz Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Ono što je, između ostalog, posebno važno za sjever Hrvatske, ističu u HDZ-u, jest činjenica da je kroz tri amandmana, zastupnika Predraga Štromara, Damira Habijana te zastupnice Boške Ban Vlahek, osigurano dodatnih gotovo 9 milijuna eura za projekte na sjeveru Hrvatske.

Od tog iznosa 2,6 milijuna eura namijenjeno je projektu vezanom uz Arboretum Opeka i istoimenu srednju školu koja je proglašena Regionalnim centrom kompetentnosti u poljoprivredi, a za što se zauzeo Predrag Štromar (HNS). Za projekt čakovečkog Centra za odgoj i obrazovanje, koji je predložila Boška Ban Vlahek (SDP), država je izdvojila dva milijuna eura, a za školsku sportsku dvoranu srednje škole u Zaboku, što je bio prijedlog Kluba SDP-a, 1,8 milijuna.

Zahvaljujući zauzimanju Damira Habijana (HDZ), Sveučilištu Sjever država će za 665.000 eura povećati iznos za redovnu djelatnost. No, iako su ova sredstva i više nego značajna za sjever Hrvatske, 14 zastupnika iz III. izborne jedinice, koja obuhvaća sjever Hrvatske, različito je glasalo kod izjašnjavanja o proračunu.

Svoj glas proračunu, pa tako i spomenutim projektima, dali su saborski zastupnici Predrag Štromar (HNS) te HDZ-ovi Žarko Tušek, Nadica Dreven Budinski, Damir Habijan, Siniša Jenkač i Dražen Srpak. Protiv su glasali SDP-ovi Barbara Antolić Vupora, Siniša Hajdaš Dončić, Andreja Marić dok zastupnica Boška Ban Vlahek, čiji je amandman prihvaćen, nije došla na glasanje.

Projekte za sjever Hrvatske nije podržala ni članica Narodne stranke - Reformisti Natalija Martinčević koja se također nije pojavila na glasanju. Protiv proračuna su bili i socijaldemokrat Željko Pavić, Davor Dretar Drele iz Domovinskog pokreta te nezavisni Stjepan Kovač.

- Ovaj proračun u sebi sadrži sredstva za besplatne školske obroke, rješavanje problema menstrualnog siromaštva, dodatna sredstva za Centar kompetentnosti u poljoprivredi, kao i sredstva za naše Sveučilište Sjever. Pojedinim saborskim zastupnicima, kao i članovima njihove stranke puna su usta tih projekata. No, kada je trebalo glasati u interesu sjevera Hrvatske, a ne po stranačkoj zapovijedi dobar dio saborskih zastupnika ili nije došao na sjednicu ili je svojim glasanjem okrenuo leđa projektima i građanima na sjeveru Hrvatske - poručila je HDZ-ova saborska zastupnica i potpredsjednica Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije Nadica Dreven Budinski.