Županijska skupština: Varaždinska županija formirala Fond solidarnosti za obrtnike i tri kreditne linije Foto: VV arhiva / ilustracija

Županijska skupština: Varaždinska županija formirala Fond solidarnosti za obrtnike i tri kreditne linije

Varaždinske vijesti | 17.4.2020. u 16:39h | Objavljeno u Aktualno

Vijećnici Županijske skupštine su danas, 17. travnja, većinom glasova prihvatili prijedloge za pomoć zatvorenim obrtima u Varaždinskoj županiji, uključujući i amandman župana Radimira Čačića kojim je osigurano dodatnih milijun kuna za formiranje jamstvenog fonda za obrtnike.

Kako ističu iz Županije, župan je amandman podnio s obzirom na to da je ministar gospodarstva Darko Horvat odbio dati suglasnost da se sredstva iz njegovog Ministarstva usmjere za pomoć uslužnim obrtima, koji su zatvoreni.

Varaždinska županija je formirala tzv. Fond solidarnost za obrtnike i tri kreditne linije.

- Za Fond solidarnosti za obrtnike rebalansom proračuna je osigurano 1,5 milijuna kuna. Bespovratna pomoć isplaćivat će se obrtima čija je egzistencija ugrožena nakon što su odlukom Vlade morali zatvoriti obrte. Obrtima koji imaju do 10 zaposlenih isplatit će se do 3.000 kuna bespovratne pomoći, a 5.000 kuna obrtima s 10 i više zaposlenih. On-line obrazac je objavljen u srijedu, a dva dana je stiglo čak 400-tinjak prijava - napominju iz Županije.

Za obrtnike je formiran i jamstveni fond ukupnog kreditnog volumena 3,5 milijuna kuna i sa 70 posto garancije putem Garancijske agencije Varaždinske županije (GARA). Obrtnici će moći dobiti do 50.000 kuna kredita uz zadužnicu s rokom vraćanja do dvije godine i počekom od tri mjeseca tijekom kojih će kamatu plaćati Županija.

Za prerađivačku industriju pripremljen je fond ukupnog kreditnog volumena 2,1 milijun kuna, uz 75 posto garancije putem GARA-e, a moći će se koristiti za financiranje ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, modernizaciju tehnološkog procesa te za obrtna sredstva vezana uz modernizaciju tehnološkog procesa do 500.000 kuna.

Za OPG-ove se pak provodi "Proljetna sjetva" za koju se putem GARA-e također izdaju jamstva. OPG-ovi mogu dobiti maksimalno 100.000 kuna kredita uz garanciju 100 posto glavnice kredita.

Za rebalans proračuna i pomoć obrtnicima elektroničkim putem je glasovalo 38 županijskih vijećnika, dok su protiv bili bivši vijećnici Živog zida, sada nezavisni Mladen Rogina i Marijan Dominko.

- Zahvaljujem svima na razumijevanju situacije i na podršci obrtnicima, a potpuno razumijem činjenicu da nekadašnji zastupnici Živog zida to nisu podržali budući da su neki od njih pokazali da smatraju da nema potrebe pomoći obrtnicima i malim poduzetnicima, jer je moguća samopomoć krađom u supermarketima – rekao je Čačić.

- Dodajmo da su sredstva za Fond solidarnosti za obrtnike većim dijelom osigurana smanjenjem plaća službenika i namještenika Varaždinske županije za 20 posto, zamjenici župana odrekli su se 20 posto neto plaće, župan 20 posto naknade s obzirom da se odmah na početku mandata odrekao plaće u humanitarne svrhe, a za 20 posto su smanjene i plaće u svim ustanovama i tvrtkama u kojima je Županija 100-postotni vlasnik - napominju iz Županije i dodaju da su sredstva za jamstveni fond osigurana iz viška prihoda ostvarenog prošle godine, iz zateznih kamata po dugu za JPP koji je država morala uplatiti po pravomoćnoj presudi.