Županija raspisala Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2019. godinu Foto: Varaždinska županija

Županija raspisala Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2019. godinu

M.N./Varaždinske vijesti | 26.2.2019. u 15:56h | Objavljeno u Aktualno

U Županijskoj palači u Varaždinu predstavljeni je Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2019. godinu, a sam poziv su predstavili predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Varaždinske županije Mladen Jakopović.

- Prije mjesec dana smo predstavili rezultate u turizmu naše Županije i u ocijeni stanja smo jasno naglasili da je najveći problem u iskorištenju turističkih potencijala naše Županije nedostatak smještajnih kapaciteta. Zato je Županija u suradnji s Turističkom zajednicom osmislila jedinstveni projekt Kuća za odmor s pričom čiji cilj je povećanje broja noćenja, produljenje sezone, registracija novih smještajnih kapaciteta te unapređenje turističke kvalitete usluge. Tom prilikom smo predstavili i naše strateške EU projekte u tom smislu, Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama u segmentu zdravstvenog turizma, obnova Minerve i još dva turistička projekta Konstantinov dom i Lovrinja Kupelj. Svi ti projekti su u određenim fazama realizacije – rekla je Martinčević.

- Važno je istaknuti kako su se kuće za odmor sa pričom pokazale kao najbrže rastući dio naše turističke ponude. Ovo je inače prvi puta da Županija financira projekte u turizmu temeljem direktnih bespovratnih potpora i da smo prema broju onih koji su se već raspitivali i dolazili na predavanja koja je organizirala naša Turistička zajednica uvidjeli da će ovaj projekt biti jako dobro prihvaćen. Kroz kuće za odmor povezujemo i promoviramo sve naše vrijedne OPG-ove, promoviramo varaždinsko bučino ulje kojeg smo brendirali i kojeg prezentiramo na svim važnijim događajima. – zaključila je Martinčević.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini je u svom obraćanju rekao kako Županija provodi niz projekata na području turizma te je također naglasio kako treba povećati smještajni kapacitet.

- Jedan od najvažnijih razloga zašto smo krenuli u ovaj projekt je da u našoj Županiji 1/3 JLS-ova nema niti jedan registrirani smještajni objekt. A kada tome pribrojimo i JLS u kojima je registriran jedan ili dva smještajna objekta dolazimo do podatka da čak 15 općina ili 53 % JLS-a nije ostvarilo niti jedno noćenje – rekao je Bojanić Morandini te izrazio nadu kako će se upravo ovim projektom to uskoro promijeniti.

- Natječaj je otvoren od 26. veljače do 28. ožujka ove godine, a Županija će sufinancirati do maksimalno 50% ukupnih prihvatljivih troškova, pri čemu minimalno sufinanciranje iznosi 3.000,00 kn, dok je maksimalan iznos do 30.000,00 kn, bez PDV-a, s time da će maksimalni iznos ovisiti o broju primljenih prijava i ostvarenom broju bodova prijave - rekao je Jakopović te je objasnio kako su financijska sredstva za dodjelu potpora u iznosu od ukupno 1.000.000,00 kuna osigurana u proračunu Varaždinske županije.

Podnesene prijave razmatrat će Povjerenstvo za provedbu Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu i utvrditi ispunjavaju li formalne uvjete iz ovog Javnog poziva.

- Prihvatljivi troškovi su manji građevinski i zemljani radovi - do 25% ukupne vrijednosti prijavljenog projekta, ulaganja u cikloturističku ponudu (npr.: biciklistički stalak, informacijski kutak, spremište za bicikle, alat za osnovne biciklističke popravke, mjesto za pranje bicikla i ostala slična ulaganja, a koja svoje uporište imaju u standardu za razvoj cikloturističke ponude i usluge na području Varaždinske županije pod nazivom Cyclist Welcome Quality standard, uređenje i opremanje objekta, te tisak promotivnih materijala – do 10 % ukupne vrijednosti prijavljenog projekta – rekao je Mladen Jakopović.