Županija će i dalje imati osnivačka prava nad OŠ Ludbreg Foto: Krešimir Đurić

Županija će i dalje imati osnivačka prava nad OŠ Ludbreg

Varaždinske vijesti | 15.2.2018. u 15:27h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija će i dalje imati osnivačka prava nad Osnovnom školom Ludbreg, odlučili su većinom glasova županijski vijećnici danas, 15. veljače, na sjednici Županijske skupštine, čime su podržali prijedlog župana Radimira Čačića.

O ovoj temi se raspravljalo budući da je Gradsko vijeće Ludbrega uputilo prijedlog da se osnivačka prava nad školom prenesu na Grad Ludbreg.

Župan Čačić je upozorio da bi prijenos osnivačkih prava doveo u pitanje cijeli sustav osnovnoškolskog obrazovanja i nastavak provođenja EU i drugih projekata u ludbreškoj školi, a uz to je napomenuo da Županija izdvaja značajna sredstva iz izvornog proračuna za tu školu.

- Prvi sam za decentralizaciju, ali sam uvijek protiv rušenja sustava. Osnovnoškolsko obrazovanje je sustav koji ne može svaka općina ili grad voditi za sebe, osim ako cilj nisu kadroviranje i sitni interesi. U ovom trenutku imamo najbolji školski sustav u Hrvatskoj, a jedina smo europska točka izvrsnosti s tisuću djece u centrima izvrsnosti, najboljim rezultatima na natjecanjima i daleko najvišim postotkom pohađanja jednosmjenske nastave u Hrvatskoj. Mi razumijemo političke interese, ali oni ne mogu biti ispred interesa djece i cijelog školskog sustava – istaknuo je Čačić.

Grad Ludbreg i Županija su potpisali sporazume za dogradnju škole po modelu JPP-a, za što će ukupni troškovi biti 28,3 milijuna kuna, od čega će Županija izdvojiti najviše, 13,3 milijuna kuna. Za dvoranu će, od ukupno 22 milijuna kuna, Županija iz proračuna izdvojiti 16 milijuna kuna.

Prijenos osnivačkih prava doveo bi u pitanje provođenje EU projekta osiguranja pomoćnika za nastavi za troje učenika s teškoćama u razvoju, kao i EU projekt osiguranja besplatne prehrane za djecu u riziku od siromaštva.

- Projektom je samo u ludbreškoj školi besplatna prehrana osigurana za 112 učenika, od čega njih 71 putem samog projekta, dok će za preostalog 41 učenika troškove prehrane podmirivati Varaždinska županija – napomenuo je župan.

Vijećnici su većinom glasova prihvatili i njegovo izvješće o radu za drugo polugodište 2017. godine.

- U ovih šest mjeseci pokrenuli smo sve projekte koji su bili „začepljeni“ u kanalima administracije, a uz to smo pokrenuli niz novih projekata. Točnije, pokrenuli smo projekte vrijedne 400 milijuna kuna, od čega je 15-ak projekata u zdravstvu vrijedno 300 milijuna kuna, a tu je još 15-ak projekata u školstvu i cijeli niz drugih projekata. Posebno smo ponosni na to što nijedan naš projekt nije zaustavljen, a u EU se moraš dokazati kvalitetom projekata. Za razliku od toga, potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i ministrica Blaženka Divjak opstruiraju povrat duga države za škole i dvorane, koji sada iznosi 32 milijuna kuna. Mogu im ponovno poručiti da naše projekte neće zaustaviti, no dug će morati platiti, a u tom slučaju će se postaviti i pitanje odgovornosti za kamate u iznosu od više milijun kuna – rekao je Čačić.

Vijećnici su na sjednici prihvatili i izvještaj o stanju nezaposlenosti i zapošljavanju na području Varaždinske županije za 2017. godinu, izvješće Agencije za razvoj Varaždinske županije o prijavi i provedbi projekata financiranih iz EU i ostalih međunarodnih fondova u prošloj godini, izvješće o radu Ureda hrvatskih Bruxellesa za 2017. godinu, kao i analizu stanja sustava civilne zaštite na području Županije za prošlu godinu te plan razvoja za ovu godinu, te provedbeni plan unapređenja zaštite od požara za područje Županije za ovu godinu.

Prihvaćeno je i izvješće o radu Zaklade za pomoći djeci Vita za prošlu godinu.

– Ove godine planiramo povećati prihode Zaklade Vita i nizom različitih akcija, jer je to potrebno i nužno. Sve vas vijećnike i političke stranke pozivam da se uključite u sve te akcije i aktivnosti – istaknula je Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana, koja je upraviteljica Zaklade Vita.

Prihvaćeno je i izvješće Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ za prošlu godinu.

Na današnjoj sjednici je prisegu za vijećnika položio Alen Trglačnik, koji je zamjena za dosadašnjeg vijećnika Mladena Jakopovića.