Župan Radimir Čačić na 11. Štruklijadi u Bedekovčini

J.Š./Varaždinske vijesti | 14.7.2019. u 11:16h | Objavljeno u Aktualno

Na 11. Štruklijadi u Bedekovčini, manifestaciji koja je posvećena zagorskom specijalitetu štruklima, a održana je u subotu, 13. srpnja, prisustvovao je i župan Radimir Čačić.

I dok je Varaždinska županija ove godine predala zahtjev za zaštitu varaždinskog bučinog ulja, Krapinsko-zagorska županija je u ožujku Ministarstvu poljoprivrede predala dopunjene dokumente za zagorske štrukle. Štrukli već imaju oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra, a sada je cilj dobiti i oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla, prvo na nacionalnom, a potom i na europskom nivou.

- Čestitke svima koji su pokrenuli ovu inicijativu. Iz osobnog iskustva znam da se na prijemima za diplomate, bez obzira organizira li ih talijanska, japanska ili njemačka ambasada, uvijek prvo pojedu zagorski štrukli. Zahvaljujem Krapinsko-zagorskoj županiji u svoje ime te u ime župana Zagrebačke županije, jer se radi o zaštiti koja jamči kvalitetu i zemljopisno podrijetlo i na području Varaždinske te Zagrebačke županije – rekao je župan Čačić.

Da je potražnja za štruklima velika, pokazalo se i na Štruklijadi na kojoj je u manje od tri sada prodano oko 14.000 štrukli, izvijestio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

- Bit ćemo prva zemlja u Europi koja će imati zaštićeno glavno jelo, a to je purica, zatim mlince kao prilog te štrukle kao desert – rekao je Kolar.

Na Štruklijadi je održan izbor najboljih zagorskih štrukli te kulinarski šou. Za titulu najboljih štrukli Zagorja nadmetalo se 20 predstavnika restorana, agroturizama, hotela i srednjih ugostiteljskih škola. Natjecanje je počelo kao kulinarski šou u kojem su snage odmjerili učenici srednjih škola iz Zaboka i Pregrade, a sve se odvijalo pred brojnim posjetiteljima koji su sa zanimanjem pratili način pripreme slasnog zagorskog specijaliteta. Organizatori su bili Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, a suorganizator Općina Bedekovčina.

Galerija slika