Radimir Čačić Foto: Varaždinska županija

Župan Čačić s predstavnicima regionalne samouprave u studijskom posjetu Kini

M.N./Varaždinske vijesti | 6.11.2019. u 12:28h | Objavljeno u Aktualno

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić zajedno s čelnicima i predstavnicima lokalne i regionalne samouprave boravi u studijskom posjetu Kini. Veleposlanstvo Republike Kine organizator je studijskog posjeta, a cilj ovog studijskog putovanja je razmjena iskustava i poticanje daljnje suradnje između Hrvatske i Kine.

Na početku višednevnog boravka u Kini, a koja uključuje i posjetu provinciji Hang Zhou, župan Čačić je u ime delegacije župana i gradonačelnika pozdravio rektora Sveučilišta Zhejiang Normal. Zhejiang Normal University jedno je od 100 najboljih sveučilišta u Kini, a župan je prilikom susreta istaknuo kako su centri izvrsnosti Varaždinska županija jedni od 25 Europskih centara za darovite te ponudio suradnju i razmjenu iskustva u tom području.

- Upravo je Kina na tragu poznatog filozofa Konfucija primijenila načelo sposobnosti ispred nasljeđivanja, odnosno porijekla u upravljanju državom, dok se u Europi to načelo počelo primjenjivati s Napoleonom tek u 19. stoljeću - naglasio je Čačić te dodao kako je važno što će se hrvatska delegacija u Kini upoznati sa sustavom koji ima znatno dužu tradiciju.  

Čačić je istaknuo kako se Kina dokazala kao vodeća zemlja koja pokazuje  kontinuitet, neupitan uspjeh i velika postignuća na različitim poljima djelovanja od ekonomije, znanosti pa do kulture.  Dodao je da je Varaždinsku županiju posjetilo i više kineskih delegacija, a posljednji posjet bio je u lipnju što otvorila niz mogućnosti za buduću suradnju čemu se svakako veselimo.