Župan Čačić primio veleposlanicu Republike Bugarske u RH NJ.E. Genku Georgievu Foto: Krešimir Đurić

Župan Čačić primio veleposlanicu Republike Bugarske u RH NJ.E. Genku Georgievu

Varaždinske vijesti | 29.7.2020. u 14:43h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinsku županiju posjetila je izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj NJ.E. Genka Georgieva. Tom prilikom veleposlanica se susrela sa županom Varaždinske županije Radimirom Čačićem koji ju je informirao o projektima koje provodi županijska vlast na području obrazovanja, gospodarstva, zdravstva, turizma i kulture.

- Razgovarali smo o znanstvenoj i gospodarskoj suradnji te kako možemo bolje i efikasnije koristiti EU fondove za dobrobit naših građana. Ovim putem izražavam zadovoljstvo održanim sastankom i pozivam župana Čačića da sa delegacijom posjeti Bugarsku kada to obzirom na epidemiološku situaciju bude moguće – naglasila je veleposlanica Georgieva koja je prilikom sastanka istaknula kako je ovo njezin prvi posjet Varaždinskoj županiji u svojstvu veleposlanice te nije krila oduševljenje bogatom poviješću naše Županije.

Župan Čačić također je pozitivno komentirao radni posjet NJ.E. Georgieve.

- Bilo nam je zadovoljstvo i čast ugostiti NJ.E. veleposlanicu Bugarske Georgievu sa suradnicom Tassevom i nema dvojbe da ćemo zasigurno postići međusobnu suradnju. Posebno nam je zanimljiva suradnja na području obrazovanja i kulture i to s oblasti Veliko Trnovo na području sjeverne Bugarske. Smatram da je ovaj posjet samo početak jedne lijepe i konstruktivne suradnje – rekao je župan Čačić.

Na radnom sastanku raspravljali su i o Skupštini europskih regija (AER) koja okuplja 142 regije iz 19 država i najveća je neovisna regionalna mreža u Europi, osnovana 1985. godine, a Varaždinska županija je član od 2001. godine. Podsjetimo, župan Radimir Čačić predsjednik je Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade te član Izvršnog odbora AER-a.

Također, dotaknuli su se i Kuća za odmor s pričom, najuspješnijeg projekta Varaždinske županije u turizmu. U 2019. godini zabilježeno je 394 dolazaka i 1.152 noćenja gostiju iz Bugarske što je porast dolazaka za 118% u odnosu na 2018. godinu. Sastanku su prisustvovale i Mirella Tasseva, ekonomska savjetnica u Veleposlanstvu i Larisa Križan Breljak, zamjenica pročelnika za regionalni razvoj i europske poslove.

Nakon razgovora, veleposlanica je u pratnji župana i suradnika obišla Županijsku palaču.