Župan Čačić na potpisivanju ugovora za Piškornicu Foto: Varaždinska županija

Župan Čačić na potpisivanju ugovora za Piškornicu

Varaždinske vijesti | 8.10.2020. u 18:04h | Objavljeno u Aktualno

Očekuje se najmoderniji centar za gospodarenje otpadom. 

U prisustvu župana Varaždinske županije Radimira Čačića, u Koprivničko-križevačkoj županiji, 8. listopada potpisan je ugovor o dodjeli 313,7 milijuna kuna bespovratnog EU novca za projekt Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica. Ugovor su potpisali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor tvrtke Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske - Piškornica d.o.o. Mladen Ružman.

Time su stvoreni uvjeti za izgradnju Regionalnog centra u kojem će se zbrinjavati otpad s područja četiriju županija, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Međimurske, u kojima živi oko 515.000 stanovnika. Izgradnjom pretovarnih stanica u Varaždinu i Zaboku te nabavom mobilne opreme omogućit će se uspostava cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom.

Ukupna vrijednost projekta je 448,2 milijuna kuna, od čega EU osigurava 69,9 posto, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 20 posto, dok će Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija te Općina Koprivnički Ivanec osigurati preostalih 10 posto.

- Priču o ovom regionalnom centru za gospodarenje otpadom pokrenuo sam početkom 2000-tih kao ministar u Račanovoj vladi, kada nitko u Hrvatskoj nije sanjao da bi se takav projekt uopće radio. Sve skupa je trajalo 17 godina, malo je „zaspalo“, pa je otišlo u krivom smjeru, događalo se svašta. Međutim, važno je reći da je u trenucima kad su stvari postale prilično kritične, prvenstveno po pitanju tehnologije i financiranja, krucijalna bila uloga ministra Ćorića. Tada su napravljene izmjene i dopune zakonskog okvira, čime se osiguralo da svi potpisnici imaju obvezu punjenja regionalnog centra, što je bilo jako važno – rekao je župan Čačić.

Projekt su odobrili JASPERS konzultanti, tehničko-tehnološki je usklađen s EU direktivama i najboljom raspoloživom tehnikom i praksom zaštite okoliša. Tehnologija obrade otpada je kombinacija mehaničko-biološke obrade, a ukupni kapacitet MBO postrojenja planiran je na 99.877 tona godišnje.

– Tehnologija obrade otpada je kompletno promijenjena i u Piškornici će se primjenjivati drugačija tehnologija nego u centrima za gospodarenje otpadom u Marišćini i Kaštijunu. Ovdje će se otpad obrađivati u zatvorenim halama, a zrak će se prije ispuštanja pročišćavati na vrećastim filterima, ispiračima zraka i biofilterima. Sustav je moderniji, najmoderniji koji Europa može dati. Nije jeftin, ali očekujemo da će dati rezultate koje su projektanti predvidjeli. U Varaždinu će biti izgrađena pretovarna stanica, kao i u Zaboku. Kad završi cijeli projekt, a bit će to za otprilike tri godine, očekujem i konačno rješenje, a to su spalionice, što je zadatak države – istaknuo je Čačić.

Dodajmo da će se pretovarna stanica graditi na lokaciji u Poljani Biškupečkoj, a procijenjena vrijednost ulaganja je 17,3 milijuna kuna. Piškornica d.o.o. je lokacijsku dozvolu ishodila u srpnju 2019., a pripremaju dokumentaciju za ishođenje građevinske dozvole.

Galerija slika