Zimska služba Varaždinske županije spremna za novu snježnu sezonu na prometnicama

Varaždinske vijesti | 8.11.2019. u 12:04h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji Županijske uprave za ceste danas je u Županijskoj palači održan sastanak na kojem se upoznalo javnost i sve prisutne s planom održavanja kategoriziranih cesta na području županije tijekom nadolazećeg zimskog perioda 2019./2020. godine.

Prisutne je na početku pozdravio predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a ujedno i županijski vijećnik Krešimir Horvat te službama poželio što manje posla, a zahvalio je svima koji svake godine za vrijeme zimskog razdoblja održavaju i čiste naše prometnice kako bi se promet mogao nesmetano odvijati.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački istaknuo je kako su sve zimske službe spremne za nadolazeće zimsko razdoblje.

Prošla je još jedna godina, odmah moram naznačiti kako je zimska služba u potpunosti spremna. Priprema je obavljena, i što se tiče lokalnih i županijskih cesta kojih ima gotovo 1000 km na području Županije ne očekujemo nikakve probleme. Raspolažemo s ukupno 45 ekipa , radovi zimske službe izvode se u četiri stupnja pripravnosti i dvije razine prednosti. Naravno da škole, bolnice i druge slične ustanove imaju svojevrsnu prednost. Unutar 24 sata moramo osposobiti normalno odvijanje prometa. Zato i ja molim vozače neka na vrijeme zamijene gume, znalo je biti problema na cestama upravo zbog guma koje nisu bile usklađene s zimskim uvjetima na cesti. U prošloj sezoni je zima bila nešto slabija od prosjeka, no zima nije samo snijeg, nego i led, poledica, ledena kiša, ali bila je blaže nego inače. Osigurano je 4 tisuće tona soli. Budžet zimske službe iznosi osam milijuna kuna i ukoliko bude potrebe on će  se mijenjati – rekao je Tomislav Osonjački.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec naglasio je kako uskoro, točnije 15. studenog, počinju vrijediti zimski uvjeti na cestama što podrazumijeva korištenje zimske opreme.

-Svi vozači moraju imati adekvatnu zimsku opremu. Apeliram i sada na njih da se pripreme na vrijeme. Oprema je obavezna na zimskim dionicama ceste na području Županije, a to je dionica D2 Dubrava Križovljanska preko Sračinca, zatim jugozapadna obilaznica Grada Varaždina, od rotora u Turčinu prema priključenju na autocestu i sama autocesta. Bez obzira na stanje na cesti na tim dionicama oprema je obaveznaŠto se tiče ostalih cesta, vozači moraju imati opremu kada nastupe zimski uvjeti. Pod zimskim uvjetima smatramo stanje kada je kolnik prekriven snijegom ili kada imamo poledicu.– rekao je Danijel Posavec te istaknuo kako će policija vršiti nadzor u prometu.

Na sastanku su sudjelovali djelatnici ŽUC-a, kao i predstavnici ostalih žurnih službi i institucija: Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Hrvatskih cesta Poslovne jedinice Varaždin, PZC-a Varaždin, Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, policijskih ispostava PU Varaždinske, predstavnici Grada Varaždina, Ministarstva prometa – prometne inspekcije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje-Područnog ureda Varaždin.

081119_zimska_sluzba_3_Medium.JPG